Na een keer op een zaterdagavond in een barbecuerestaurant pulled pork gegeten te hebben de stoute schoenen aangetrokken om deze op zondag zelf ook een te maken op de barbecue. Wat ik toen nog niet wist dat dit echt tijd nodig heeft. Pulled pork wordt meestal gemaakt van procureur of een schouderstuk (Boston Butt). Door het op een lage temperatuur lang te garen en te roken krijg je een mals stuk vlees. Dit vlees wordt uit elkaar getrokken zo komen we op de naam pulled pork.
Ik heb in de loop der tijd al menig keer pulled pork gemaakt en heb daarbij gevarieerd met rubs, wel of niet injecteren, wel of niet inpakken en na deze zoektocht ben ik uitgekomen op mijn variant van pulled pork. Hieronder vind je mijn versie van pulled pork.
Ingrediënten Pulled pork
• Procureur van ongeveer 3 kg
• Injectiemix zie 1.
• Barbecuerub zie 2.
• Glaze zie 3.
• Eindsaus voor pulled pork zie 4.
1. Injectiemix:
• 100 ml Appelsap
• 60 ml Appelazijn
• 20 ml Honing
• 20 ml Maple Siroop
• 30 ml Worcestershire saus
• 1 eetlepel Versgemalen zeezout
• 1 eetlepel Uienpoeder
2. Barbecuerub:
• 35 gr Versgemalen zwarte peper
• 35 gr Paprikapoeder
• 50 gr Ruwe rietsuiker
• 2 eetlepels Versgemalen zeezout
• 2 theelepels Mosterdpoeder
• 1 theelepel Cayennepeper
3. Glaze:
• 120 ml Barbecuesaus
• 2 eetlepels Appelazijn
• 1 eetlepel Honing
• 1 eetlepel Maple siroop
4. Eindsaus voor pulled pork
• 120 ml Appelsap
• 120 ml Barbecuesaus
• 3 eetlepels Bruine basterdsuiker
• 2 eetlepels Worcestershire saus
• 1 eetlepel Maple siroop
• 120 ml Vocht dat van de pulled pork afkomt
Aluminiumfolie
Aluminiumschaal
Appel rook- hout / pellets
Bakkwast
Garde
Gembersiroop
Marinadespuit
Huishoudfolie
Kernthermometer
Pan
Vijzel
Vorken
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de pulled pork.
Bereiding procureur:
Snij het zoveel mogelijk van het overtollige vet van de procureur. Niet alles hoeft weg, als de dikke grote stukken maar weg zijn.
Bereiding injectiemix:
Meng alle ingrediënten net zolang door elkaar tot het zout en de uienpoeder opgelost zijn.
Bereiding barbecuerub:
Meng al deze ingrediënten met elkaar in een vijzel. Eventueel kun je hiervoor ook een elektrische koffie molen gebruiken.
Bereiding glaze*:
Meng alle ingrediënten goed door elkaar in een klein steelpannetje en breng het daarna al roerend zachtjes aan de kook.
Bereiding eindsaus*:
Meng alle ingrediënten goed door elkaar in een steelpan en breng het daarna aan de kook. Meng dit na het pullen van de procureur door het vlees. Waarschijnlijk heb je niet alles van de eindsaus nodig.
Bereiding:
Smeer met behulp van een bakkwast de procureur in met maple siroop of gembersiroop. Bestrooi de procureur rijkelijk met de barbecuerub. Pak de procureur strak in met huishoudfolie.
Injecteer vervolgens de procureur om de 5 centimeter met de injectiemix voor pulled pork. Hiervoor heb je een marinadespuit nodig. Wikkel nogmaals huishuidfolie om de procureur zodat de marinade er niet uit kan lopen. Laat hierna de procureur 4 tot 8 uur (liefst een nacht) in de koelkast liggen.
Haal ruim een half uur voor de pulled pork op de barbecue gaat de procureur uit de koelkast.
Maak je barbecue met deksel gereed voor indirect barbecueën op een temperatuur van 110 – 120 gr. C. Deze temperatuur is het gehele proces nodig voor het bereiden van de procureur. Zet een aluminiumschaal gevuld met water of bier op het kolen rooster, recht onder waar het vlees komt te liggen.
Haal het vlees uit de huishoudfolie en plaats het op de barbecue niet direct boven het vuur. Voeg nu aan de briketten appel- rookhout / pellets toe zodat deze kunnen gaan roken.
Na 5 uur of als de kerntemperatuur 74 gr. C . (wat het eerst is), smeer je de procureur in met de warme glaze voor pulled pork. Laat de procureur nog 1,5 tot 2 uur op de barbecue liggen zodat de glaze mooi kan karamelliseren.
Haal het vlees uit de barbecue en pak het strak in aluminiumfolie in. Plaats de procureur terug in de barbecue en laat het liggen tot de kerntemperatuur van de procureur 88 – 92 gr. C. is. Soms zelfs 94 gr. C.
Nu mag de procureur van de barbecue. Laat hem nog zeker een half uur maar liefst een uur rusten in de aluminiumfolie. Hierna laat je het vocht van de procureur uit het aluminiumfolie lopen en dit voeg je toe aan de eindsaus voor pulled pork.
Pak de procureur nu uit en trek deze vervolgens uit elkaar (2 vorken). Vermeng het getrokken vlees (nu Pulled pork) met warme eindsaus voor pulled pork tot het goed op smaak en mooi sappig is.
Serveer deze pulled pork eens op een vers gebakken bun met eigen gemaakte koolsalade.
Probeer ook eens deze pulled pork bitterbal, pulled pork muffin of pulled pork nachos.
Veel barbecue plezier.
*) bereiding kan plaats vinden tijdens het breiden van het vlees daar waar het in het recept staat aangegeven. Dit hoeft dus niet vooraf.