Kruidige barbecuesaus van Mele Best. Deze zelfgemaakte kruidige barbecuesaus met een licht pittige en zoete smaak. Een echte aanrader! Past perfect bij op varkensvlees zoals pulled pork en spareribs. Ook bij kip of gewoon voor erbij.
Ingrediënten Kruidige barbecuesaus
1750 gram Tomaten ketchup
860 gram Licht bruine basterd suiker
525 gram Suikerstroop
370 gram Appelazijn
250 gram Roomboter
170 gram Frutesse Maestrichter stroop
115 gram Ketjap Manis
80 gram Citroensap
60 gram Worcestershiresaus
50 gram Knoflookpoeder
30 gram Gemberpoeder
30 gram Gerookte paprikapoeder
30 gram Provençaalse kruiden
20 gram Rode pepersaus
15 gram Uiengranulaat
15 gram Zeezout
10 gram Mosterdpoeder
10 gram Zwarte peper
5 gram Komijnpoeder
5 gram Vanille extract
4 gram Chipotle chili poeder
Provençaalse kruiden
13 gram Rozemarijn
7 gram Bonenkruid
4 gram Tijm
3 gram Majoraan
2 gram Oregano
1 gram Lavendel
Benodigdheden
Garde
Glazen flessen
Maatbeker
Ruime Pan
Staafmixer
Theedoek
Bereiding
Zet alle ingrediënten* klaar voor de kruidige barbecuesaus. Steriliseer eerst de glazen flessen. Kook hiervoor de flessen en deksels 10 minuten in een ruime pan met kokend water. Haal na 10 minuten de flessen de deksels uit het kokend water. Laat het daarna goed uitlekken en afkoelen op een schone theedoek.
Maak in de tussentijd de Provençaalse kruiden door de volgende ingrediënten, rozemarijn, bonenkruid, tijm, marjoraan, oregano en lavendel met elkaar te mengen in een schaaltje.
Voeg de volgende ingrediënten, tomaten ketchup, licht bruine basterd suiker, suikerstroop, appelazijn, Frutesse Maestrichter stroop, ketjap Manis, citroensap, worcestershiresaus, knoflookpoeder, gemberpoeder, gerookte paprikapoeder, Provençaalse kruiden, rode pepersaus, uiengranulaat, zeezout, mosterdpoeder, zwarte peper, komijnpoeder, vanille extract en chipotle chili poeder in een ruime pan met dikke bodem.
Zet de pan op het vuur en breng het al roerend aan de kook. Pureer indien gewenst alles met een staafmixer tot er een mooie saus ontstaat.
Zet de kruidige barbecuesaus op een lager vuur en laat dit ongeveer 10 minuten rustig inkoken zodat de saus dikker wordt. De saus zal nu ook wat donkerder van kleur worden. Roer regelmatig een keer met de garde door de saus zodat de saus niet aan de bodem gaat plakken of branden.
Houdt rekening dat de saus tijdens het afkoelen ook wat dikker zal worden.
Haal na 10 minuten inkoken de saus van het vuur. Eventueel kun de saus door een zeef gieten. Voeg gelijk de roomboter toe aan de warme kruidige barbecuesaus. Roer de roomboter door de saus toe deze geheel door de barbecuesaus is opgenomen.
Giet vervolgens de warme saus direct met een maatbeker over in afsluitbare glazen flessen. Sluit de flessen af met deksel en zet ze gelijk met deksel naar beneden. Laat dit zo staan tot het geheel afgekoeld is
De kruidige barbecuesaus kan prima op een donkere koele plaats langere tijd bewaard worden. De saus kan ook in de vriezer bewaard worden.
Kijk hier voor meer saus recepten en smaakmakers voor bij de barbecue.
Veel barbecue plezier.
* goed voor 3200 ml heerlijke kruidige barbecuesaus