Jalapeño cheddar worst van Mele Best. Barbecue worst met verse jalapeño pepers en cheddar kaas. Zelf gemaakte Texas style varkensworstjes. Een barbecueworst met pit.
Ingrediënten Jalapeño cheddar worst
1500 gram Procureur
250 gram Buikspek
250 gram Kinnebak
300 gram Cheddar
30 gram Verse koriander
30 gram Zeezout
10 gram Kerriepoeder
10 gram Knoflookpoeder
8 gram Zwarte peper
6 Jalapeño pepers
3 gram gemalen foelie
Benodigdheden
Bak
Gehaktmolen met plaat 4 mm
Huishoudfolie
Schaaltjes
Varkensdarm 30/32
Vacuümmachine
Vacuümzakken
Water
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de jalapeño cheddar worst. Zorg dat het vlees koud is. Leg de losse onderdelen van de gehaktmolen alvast in de vriezer zodat deze koud worden. Snijd de procureur, buikspek en kinnebak in blokjes van circa 4 bij 4 cm. Leg de blokjes vlees in de vriezer, laat ze 15 à 20 minuten aanvriezen. Hierdoor gaat het vlees beter door de gehaktmolen.
Leg de varkensdarm* eerst minimaal een anderhalf uur in een schaaltje met water. De darmen worden namelijk in zout bewaard, (Om te voorkomen dat de darmen bederven worden deze tot gebruik in zout bewaard) dit moet eraf gespoeld worden voordat de darm gebruikt worden.
Verwijder in de tussentijd de zaadjes en zaadlijsten uit de jalapeño pepers en snijd deze in kleine gelijkmatige blokjes. Voor meer pit laat de zaadjes in de jalapeño pepers. Snijd vervolgens de cheddar kaas in gelijkmatige kleine blokjes. gelijkmatige blokjes. Hak de verse koriander fijn.
Haal losse onderdelen van de gehaktmolen en het vlees uit de vriezer. Draai van het aangevroren vlees een mooi gehakt voor de jalapeño cheddar worst. Haal het gehakt nogmaals door de gehaktmolen.
Voeg bij het gehakt het zeezout, kerriepoeder, knoflookpoeder, gemalen foelie en de zwarte peper. Meng dit samen met de cheddar, jalapeño peper en verse koriander tot het geheel gaat binden. Meng niet te lang, stop als het een geheel vormt en de cheddar, jalapeño peper en verse koriander goed verdeeld zijn. Zet het jalapeño cheddar gehaktmengsel minimaal een uur afgedekt met huishoudfolie in de koelkast.
Proef nadat het gehaktmengsel uit de koelkast komt of het goed op smaak is. Bak eventueel een beetje gehakt in een pan. Nu kan het nog verder op smaak gebracht worden.
Pak het uiteinde van de varkensdarm en houd deze open en spoel deze onder de kraan. Spoel de varkensdarm schoon zodat er geen zout meer inzit. Haal vervolgens de varkensdarm tussen duim en wijsvinger door om het achtergebleven water eruit te duwen.
Maak de vulpijpje van de gehaktmolen of stopbus een beetje vochtig, hierdoor glijdt de varkensdarm er beter over heen. Vul de gehaktmolen of stopbus met het gehaktmengsel.
Geleid het gehaktmengel door de varkensdarm zodat deze mooi gevuld word. Let er wel op dat de worst niet te strak gevuld wordt, er nog ruimte vrij moet zijn om de worstjes te kunnen draaien.
Zorg ervoor dat er geen luchtbelletjes ontstaan tijdens het vullen. Mochten er onverhoopt tot luchtbelletjes ontstaan, prik deze gelijk voorzichtig door. Leg een knoopje in de uiteinden van de darm. Draai de darm om de 12 centimeter een paar keer zodat er kleinere worstjes ontstaan. De jalapeño cheddar worst kan met een mes los van elkaar gesneden worden.
Leg de jalapeño cheddar worst minstens een nacht afgedekt met huishoudfolie in de koelkast. Hierdoor droogt de varkensdarm een beetje in, hierdoor wordt het vlees beter gebakken.
Laat de worstjes die je niet gelijk nodig hebt los aanvriezen op een schaaltje. Als de worstjes eenmaal bevroren zijn haal ze uit de diepvries en trek deze per gewenste hoeveelheid vacuüm. Bewaar ze daarna gelijk in de vriezer, ingevroren blijven deze zo’n 3 maanden houdbaar in de vriezer.
Maak de barbecue gereed op 180 gr. C met een indirecte en directe zone.
Leg de worstjes boven het indirecte gedeelte en sluit de deksel. Gaar deze zo’n 10 tot 15 minuten. Gril de jalapeño cheddar worst daarna af boven de directe zone. Tot ze mooi van kleur zijn.
Zie hier voor meer worst recepten, varkensvlees recepten, buikspek recepten of procureur recepten van de barbecue. Of kijk eens bij de snack recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.
* Indien mogelijk is het beter om de varkensdarm een dag van tevoren in een schaal met koud water te leggen zodat deze kan ontzouten. Ververs tussendoor het water een aantal keer.