Pulled pork bitterbal van Mele Best. Deze heerlijke pulled pork bitterballen worden gemaakt van zelf gemaakte pulled pork. Waarvan een ragout gemaakt word voor de bitterbal of kroket.
Ingrediënten Pulled pork bitterbal
Pulled pork
Bouillon
Ragout
Paneermengsel
Bouillon
1500 ml water
20 gram Roomboter
4 eetlepels Barbecuerub
3 Runderbouillonblokjes
2 blaadjes Laurier
2 Sjalotten
2 Uien
Ragout
1000 gram Bouillon
1000 gram Fijngesneden pulled pork
200 gram Bloem
160 gram Roomboter
100 gram Slagroom
7 blaadjes Gelatine
4 Eidooiers
Bosje fijn gehakte Peterselie
Paneermengsel
30 gram Bloem
15 Eiwitten
Fijne paneermeel
Grove paneermeel (Panko)
Benodigdheden
Garde
Pan
Schalen
Water
Bereiding
Zet alle ingrediënten voor het pulled pork bitterbal klaar. Voor de bouillon snijd de uien en de sjalotten fijn. Smelt de roomboter in een ruime pan en fruit hierin de uien en sjalotten glazig. Voeg als de uien en sjalotten zacht en glazig zijn het water,
de bouillonblokjes, laurierblaadjes en barbecuerub toe en breng het aan de kook. Zorg dat de bouillonblokjes opgelost zijn en laat het geheel 2 minuten doorkoken en haal het van het vuur.
Laat de bouillon in de pan volledig afkoelen (het liefst een nacht) en giet de bouillon door een zeef. Bewaar het vocht van de bouillon.
Bereiding ragout voor pulled pork bitterballen:
Week de gelatineblaadjes in koud water.
Neem een ruime kookpan met een dikke bodem, smelt de roomboter in de pan maar laat deze niet bruin worden. Voeg beetje bij beetje de bloem al roerend met een garde toe aan de boter.
Dit tot de hele bloem toegevoegd is. Blijf continu roeren en laat in 2 minuten gaar worden.
Voeg hierna scheutje bij scheutje de bouillon toe aan de roux. Blijf voortdurend roeren en voeg pas weer een scheutje bouillon toe als het eerder bouillon volledig opgenomen is
door de roux.
Laat de ragout onder voortdurend roeren nog 2 minuten doorkoken en haal hierna de pan van het vuur. Nu mogen de uitgeknepen blaadjes gelatine door de ragout geroerd worden.
Meng de slagroom met de los geklopte eierdooiers en klop deze nog even goed door. Hierna mag je dit aan de ragout toevoegen en goed doorroeren. Schep de fijn gesneden pulled pork door de ragout. Als laatste schep je de fijngehakte peterselie door de ragout. Giet de ragout in een schaal en laat het liefst een nacht opstijven
in de koelkast.
Bereiding paneermengsel voor bitterballen:
Meng de 30 gram bloem met het los geklopte eiwit en roer dit nog goed door. Dit mengsel doe je in een schaal.
De fijne paneermeel schudt deze in een platte schaal. Doe dit ook met de grove paneermeel, maar wel in een aparte schaal, dus niet samen.
Zet deze schalen zo neer;
1. Fijne paneermeel
2. Eiwit-bloem mengsel
3. Grove paneermeel (Panko)
Haal de ragout uit de koelkast en maak porties van 25 á 28 gram voor een mooie bourgondische bitterbal. Draai hiervan een mooie ronde bal, haal deze eerst door de fijne paneermeel,
dan door het eiwit-bloem mengsel en als laatste door de grove paneermeel.
Voor een mooi resultaat laat de pulled pork bitterbal nu even een uurtje in de koelkast opstijven waarna je de pulled pork bitterbal kunt frituren op 175°C – 180°C. Tot deze mooi goud bruin van kleur zijn.
De overige pulled pork bitterballen kun je nu op een schaaltje los van elkaar invriezen (mits je geen pulled pork uit de vriezer gebruikt hebt). Als de pulled pork bitterballen eenmaal bevroren zijn kun je in een diepvries zak bewaren waardoor ze niet aan elkaar gevroren zitten.
De verse pulled pork bitterballen kun je 1 a 2 dagen bewaren in de koelkast.
Zie hier voor meer varkensvlees recepten van de barbecue. Of kijk eens bij de snack recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.