Sjaslik worst van Mele Best. Deze barbecue worst met verse paprika, ui en augurk. Zelf gemaakte shaslick style varkensworstjes. Een smaakvolle barbecueworst.
Ingrediënten Sjaslik worst
1000 gram Buikspek
1000 gram Procureur
400 ml IJswater
150 gram Cocktail augurken zoetzuur
40 gram Zeezout
10 gram Zwarte peper
8 gram Gerookte paprikapoeder
4 gram Gember gemalen
4 gram Karwijzaad gemalen
3 gram Nootmuskaat gemalen
1 gram Chipotle peper gemalen
1 Rode paprika
1 Ui
Benodigdheden
Bak
Gehaktmolen met plaat 4 mm
Huishoudfolie
Schaaltjes
Varkensdarm 30/32
Vacuümmachine
Vacuümzakken
Water
Zeef
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de sjaslik worst. Zorg dat het buikspek en procureur koud is. Leg de losse onderdelen van de gehaktmolen alvast in de vriezer zodat deze koud worden. Snijd het buikspek en procureur in blokjes van circa 4 bij 4 cm. Leg de vleesblokjes in de vriezer en laat ze 15 à 20 minuten aanvriezen. Hierdoor gaat het vlees beter door de gehaktmolen. Giet gelijk de cocktail augurken in een zeef en laat dit goed uitlekken.
Leg de varkensdarm 30/32* eerst minimaal een anderhalf uur in een schaaltje met water. De darmen worden namelijk in zout bewaard, (Om te voorkomen dat de darmen bederven worden deze tot gebruik in zout bewaard) dit moet eraf gespoeld worden voordat de darm gebruikt worden.
Snijd de cocktail augurken in fijne blokjes. Was de rode paprika’s, verwijder de zaadjes en zaadlijsten en snijd deze in gelijkmatige fijne blokjes. Pel de ui en snipper deze in fijne blokjes. Zorg dat alle blokjes van de augurken, rode paprika en de ui even fijn zijn.
Meng in een schaaltje het zeezout, zwarte peper, gerookte paprikapoeder, gemalen gember, gemalen karwijzaad, gemalen nootmuskaat en gemalen chipotle peper met elkaar.
Haal losse onderdelen van de gehaktmolen en het vlees uit de vriezer. Draai van het aangevroren buikspek en procureur een mooi gehakt voor de sjaslik worst. Haal het vlees door een 4 mm plaat door de gehaktmolen.
Voeg bij het gehakt de kruiden (zeezout, zwarte peper, gerookte paprikapoeder, gemalen gember, gemalen karwijzaad, gemalen nootmuskaat en gemalen chipotle peper) Meng dit samen met de fijne augurk-, rode paprika- en ui blokjes en ijswater tot het geheel gaat binden. Meng niet te lang, stop als het een geheel vormt en de kruiden en augurk, rode paprika en ui goed verdeeld zijn. Zet het sjaslik gehaktmengsel minimaal een uur afgedekt met huishoudfolie in de koelkast.
Proef nadat het gehaktmengsel uit de koelkast komt, of dit goed op smaak is. Bak eventueel een beetje gehakt in een pan. Nu kan het nog naar wens op smaak gebracht worden.
Pak het uiteinde van de varkensdarm en houd deze open en spoel deze onder de kraan. Spoel de varkensdarm schoon zodat er geen zout meer in de darm zit. Haal vervolgens de varkensdarm tussen duim en wijsvinger door om het achtergebleven water eruit te duwen.
Maak de vulpijpje van de gehaktmolen of stopbus een beetje vochtig met water, hierdoor glijdt de varkensdarm er beter over het vulpijpje. Vul de gehaktmolen of stopbus met het gehaktmengsel.
Geleid het gehaktmengel door de varkensdarm zodat deze mooi gevuld word. Let er wel op dat de worst niet te strak gevuld wordt, er nog ruimte vrij moet zijn om de worstjes te kunnen draaien.
Zorg ervoor dat er geen luchtbelletjes ontstaan tijdens het vullen. Mochten er onverhoopt toch luchtbelletjes ontstaan, prik deze gelijk voorzichtig door. Leg een knoopje in de uiteinden van de darm. Draai de darm om de 12 centimeter een paar keer zodat er kleinere worstjes ontstaan. De sjaslik worst kan met een mes los van elkaar gesneden worden.
Leg de sjaslik worst minstens een nacht afgedekt met huishoudfolie in de koelkast. Hierdoor droogt de varkensdarm een beetje in, hierdoor wordt beter gebakken.
Maak de barbecue gereed op 180 gr. C met een indirecte en directe zone.
Leg de worstjes boven het indirecte gedeelte en sluit de deksel. Gaar deze zo’n 10 tot 15 minuten. Gril de sjaslik worst daarna af boven de directe zone. Tot ze mooi van kleur zijn.
Laat de worstjes die je niet gelijk nodig hebt los aanvriezen op een schaaltje. Als de worstjes eenmaal bevroren zijn haal ze uit de diepvries en trek deze per gewenste hoeveelheid vacuüm. Bewaar ze daarna gelijk in de vriezer, ingevroren blijven deze zo’n 3 maanden houdbaar in de vriezer.
Zie hier voor meer worstrecepten, varkensvlees recepten, buikspek recepten of procureur recepten van de barbecue. Of kijk eens bij de snack recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.
* Nog beter is het om de varkensdarm een dag van tevoren in een bak met koud water zodat deze kan ontzouten. Ververs tussendoor het water een aantal keer.