Brioche broodjes van Mele Best. Het recept voor de allerlekkerste brioche bolletjes van de barbecue. Deze briochebuns zijn heerlijk als hamburgerbroodjes of als broodjes bij de pulled pork.
Ingrediënten Brioche broodjes
Briochedeeg
Garnering
Briochedeeg
600 gram Patent bloem
250 gram Ongezouten roomboter
120 gram Volle melk
120 gram Witte basterd suiker
15 gram Gedroogde gist
10 gram Zout
4 Eieren
Garnering
3 Eieren
Maanzaad
Sesamzaad
Benodigdheden
Bakje
Bakblik
Bakkwast
Bakpapier
Bloem
Deeghaak
Garde
Huishoudfolie
Keukendoek
Keukenmachine
Maïsmeel
Pizzasteen
Schaaltje
Water
Zeef
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de brioche broodjes. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Zeef voor het briochedeeg de patent bloem en de witte basterd suiker in de kom van de keukenmachine. Snijd de ongezouten roomboter in blokjes.
Zet de kom onder de keukenmachine en voeg de gedroogde (instant) gist en het zout toe. Schenk de melk erbij en voeg de eieren toe. Meng dit meng dit met de deeghaak tot een homogeen geheel. Haal het deeg regelmatig van de rand van de mengkom en meng het geheel minimaal 5 minuten.
Voeg na 5 minuten de helft van de blokjes ongezouten roomboter toe. Meng dit door het deeg tot alles door het briochedeeg is opgenomen. Voeg daarna de andere helft van de blokjes ongezouten roomboter toe. Tot dit ook weer door het deeg is opgenomen. Haal het deeg weer regelmatig van de rand van de mengkom en meng het geheel minimaal 5 minuten. Kneed het tot er een mooie deegbal ontstaat.
Haal het deeg uit de mengkom en kneed het even met de hand door. Draai het deeg tot een bal. Leg de deegbal op een bakblik bekleed met bakpapier, dek deze af met huishoudfolie en een keukendoek. Laat het deeg 90 minuten op een tochtvrije plek rijzen. Het deeg zal in volume verdubbelen.
Bestuif na 90 minuten het werkblad met bloem en verdeel het deeg in 12 gelijkmatige stukjes. Druk het stukje deeg plat en vouw de uiteinden naar binnen en vorm het zo weer tot een bal. Leg deze bal op een met bakpapier beklede pakplaat. Herhaal dit tot alle brioche broodjes gevormd zijn.
Dek de brioche broodjes vervolgens weer af met huishoudfolie en een keukendoek en laat deze 60 minuten rijzen.
Maak de barbecue gereed voor indirect barbecueën met een temperatuur van 200 gr. C. Laat de pizzasteen tegen het einde van het rijzen warm worden op de barbecue.
Voor de garnering klop 2 eieren en 1 eierdooier los in een schaaltje met een garde.
Bestrijk de brioche broodjes na het rijzen gelijk met behulp van een bakkwast in met de losgeklopte eieren en bestrooi ze daarna met de maanzaadjes en sesamzaadjes.
Zet een vuurvast bakje met wat water op de pizzasteen. Bestrooi de pizzasteen met wat maïsmeel en leg de broodjes op de pizzasteen. Bak de brioche broodjes in circa 15 – 18 minuten mooi goudgeel gaar met de deksel van de barbecue gesloten.
Haal de brioche broodjes van de barbecue en laat ze op een rooster wat afkoelen.
Deze brioche broodjes zijn heerlijk bij zelf gemaakte hamburgers, zie hier voor een aantal hamburger recepten. Of bij pulled pork of pulled beef.
Kijk hier voor meer brood recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.