Thaise spareribs van Mele Best. Deze heerlijke malse en sappige Thaise ribs van de barbecue worden vooraf gemarineerd met een rub. Een ware smaaksensatie, low and slow gegaard op de barbecue.
Ingrediënten Thaise spareribs
3 Spareribs
30 ml Koolzaadollie
45 ml Rijstazijn
45 ml Verse limoensap
Rub
Saus
Rub
20 gram Zeezout
15 gram Knoflookgranulaat
15 gram Palmsuiker
7 gram Zwarte peper
2 gram Chilivlokken
Saus
60 gram Sjalotten
30 ml Lichte sojasaus
20 gram Knoflook (tenen)
20 ml Oestersaus
20 ml Thaise vissaus
10 gram Koriandersteeltjes
10 gram Palmsuiker
5 ml Sesamolie
Benodigdheden
Aluminiumfolie
Bakje
Bakkwast
Garde
Huishoudfolie
Keukenpapier
Rookpellets / hout kers
Schaaltje
Vijzel
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de Thaise spareribs. Dep de spareribs met keukenpapier droog en draai de spareribs om zodat het vlies aan de achterzijde verwijderd kan worden. Dit gaat het beste door met een mes tussen het vlies en het botje het vlies los te maken. Als dit gelukt is, trek het vlies dan van de sparerib. Met vette vingers pak een stuk keukenpapier om het vlies mee vast te houden.
Smeer de spareribs met behulp van een bakkwast in met koolzaadolie. Laat dit 5 minuten in de spareribs trekken.
Maak de rub voor de Thaise ribs, het zeezout, knoflookgranulaat, palmsuiker, versgemalen zwarte peper en chilivlokken met elkaar te mengen in een bakje. Eventueel kun je hiervoor ook een elektrische koffie molen gebruiken.
Strooi de rub daarna rijkelijk over de spareribs. Vergeet de onderkant van de ribben niet. Dek de spareribs eventueel af met huishoudfolie en laat ze 3 uur in de koelkast marineren.
Maak na 3 uur de barbecue gereed op 135 gr. C met de indirecte methode.
Als de barbecue op temperatuur is, gaar de Thaise spareribs circa 5 uur. Rook de spareribs met kersen pellets of rookhout.
Meng de rijstazijn met de verse limoensap en roer dit goed door met een garde. Bevochtig na 30 minuten de spareribs met behulp van een bakkwast met het mengsel van rijstazijn en verse limoensap. Herhaal dit daarna om de 30 minuten.
Maak gelijk als de spareribs in de barbecue gaan de saus. Snipper de sjalotten fijn en hak de knoflooktenen en koriandersteeltjes fijn. Voeg de gesnipperde sjalotten, fijn gehakte knoflook en koriandersteeltjes samen met de palmsuiker samen in een vijzel. Vijzel het tot een mooie pasta.
Schenk bij deze pasta de lichte sojasaus, oestersaus, Thaise vissaus en sesamolie. Roer het goed door zodat alles met elkaar vermengd is tot een mooie saus.
Haal na 2 uur de Thaise spareribs uit de barbecue en pak deze in met aluminiumfolie giet er een beetje van de saus bij. Gebruik hiervoor in totaal de helft van de saus. Leg de ingepakte spareribs terug op de barbecue voor circa 2 uur. Haal na 2 uur de ribs uit de aluminiumfolie. Leg de spareribs terug op de barbecue.
Meng het vocht dat in het aluminiumfolie zit met de helft van de saus welke nog over is. Smeer de ribs in saus. Laat de spareribs vervolgens circa 60 minuten in de barbecue liggen zodat de saus kan karamelliseren.
Als de spareribs klaar zijn geef deze dan eventueel nog een likje met saus, mocht deze nog over zijn.
Serveer Thaise spareribs samen met een frisse komkommer salade of met Nam jim jaew
Zie hier voor meer spareribs recepten en Thaise recepten of varkensvlees recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.