Kruidige chilisaus van Mele Best. Dit is een heerlijke saus met een unieke smaak dankzij de combinatie van verse gember, limoen en citroenmelisse. Deze chili saus kan op vele manieren worden gebruikt als marinade, of dipsaus en als smaakmaker bij bijvoorbeeld kip en spareribs.
Ingrediënten Kruidige chilisaus
2000 gram Witte basterdsuiker
750 gram Verse gember
600 ml Water
500 ml Rijstazijn
500 gram Rode peper
200 gram Knoflook
175 ml Vissaus
30 gram Citroenmelisse
20 ml Tamari
10 Limoenen
Benodigdheden
Dunschiller
Garde
Glazen potten
Keukenmachine
Maatbeker
Ruime Pan
Staafmixer
Theedoek
Water
Bereiding
Zet alle ingrediënten* klaar voor de kruidige chilisaus. Steriliseer eerst de glazen potten. Hiervoor kun je de potten en deksels 10 minuten in een ruime pan met kokend water leggen. Haal na 10 minuten de potten de deksels uit het kokend water. Laat het daarna goed uitlekken en afkoelen op een schone theedoek.
Was de rode pepers en hak deze daarna in grove stukken, laat de zaadjes en laatlijsten in de rode peper zitten. Schil met een behulp van een dunschiller de verse gember. Snijd de verse gember vervolgens in grove stukken.
Was vooraf de limoenen onder stromend koud water. Schil ze daarna met een dunschiller en probeer zo min mogelijk wit van de limoenen mee te schillen. Dit kan namelijk een bittere smaak geven. Pers de limoenen uit tot 150 ml limoensap.
Hak de citroenmelisse grof. Pel de knoflook en houd te knoflooktenen apart.
Voeg de rode peper stukken, verse gember, limoenschil, citroenmelisse en knoflooktenen in de foodprocessor van de keukenmachine. Pureer het tot een grove kruidige pasta.
Schep de kruidige pasta in een ruime pan, verwarm deze pasta al roerend op laag vuur tot deze gaan geuren. Haal de pan van het vuur en voeg de witte basterdsuiker toe. Schenk hierbij het water, rijstazijn, vissaus, limoensap en tamari. Roer alles goed door met een garde.
Breng het al roerend aan de kook. Pureer alles met een staafmixer tot er een mooie kruidige chilisaus ontstaat.
Zet de kruidige chilisaus op een lager vuur en laat dit ongeveer 10 minuten rustig inkoken zodat de saus dikker wordt. De saus zal nu ook wat donkerder van kleur worden. Roer regelmatig een keer met de garde door de saus zodat de deze niet aan de bodem gaat plakken of aanbranden.
Houdt rekening dat de saus tijdens het afkoelen ook wat dikker zal worden.
Haal na 10 minuten inkoken de saus van het vuur. Giet de warme chilisaus direct met een maatbeker over in afsluitbare glazen potten. Sluit de potten af met deksel en zet ze gelijk met deksel naar beneden. Laat dit zo staan tot het geheel afgekoeld is.
De kruidige chilisaus kan prima op een donkere koele plaats langere tijd bewaard worden. De saus kan ook in de vriezer bewaard worden.
Als de kruidige chilisaus geopend is bewaar deze dan in de koelkast.
Kijk hier voor meer saus recepten en smaakmakers voor bij de barbecue.
Veel barbecue plezier.
* goed voor 4000 ml heerlijke kruidige chilisaus