Redneck beans met Guinniss van Mele Best, is een stoofgerecht dat samengesteld is uit varkens en rundsvlees met 2 soorten bonen. Het wordt langzaam gestoofd in de Dutch oven. Een overheerlijk gerecht met oa ui, knoflook, pepers en paprika en diverse andere ingrediënten.
Ingrediënten Redneck beans
600 gram Witte bonen (uitgelekt)
500 ml Guinness
500 gram Tomaten
400 gram Kidneybonen (uitgelekt)
400 gram Zilveruitjes (uitgelekt)
300 gram Bacon
300 gram Casselerrib
300 gram Runder gehakt
300 gram Varkensfilet
250 ml Runderbouillon
150 gram Bruine basterd suiker
150 gram Kruidige barbecuesaus
150 gram Maple siroop
50 gram Pure chocolade 85%
40 gram Rub
40 ml Zonnebloemolie
6 stelen Lente ui
4 tenen Knoflook
3 Rode paprika’s
2 stelen Bleekselderij
2 Jalapeño pepers
2 Rode pepers
2 Rode uien
1 Prei
1 Winter wortel
Rub
30 gram Gerookte paprikapoeder
30 gram Zeezout
20 gram Knoflook granulaat
10 gram Uiengranulaat
10 gram Zwarte peper
5 gram Chipotle peper gemalen
4 gram Tijm (gedroogde)
2 gram Oregano (gedroogde)
Benodigdheden
Dutch oven 8 liter
Dunschiller
Pollepel
Schaal
Vijzel
Zeef
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de Redneck beans. Maak een rub van de gerookte paprikapoeder, zeezout, knoflook granulaat, uiengranulaat, zwarte peper, chipotle peper gemalen, gedroogde tijm en gedroogde oregano. Meng deze kruiden met elkaar in een vijzel. Eventueel kun je hiervoor ook een elektrische koffie molen gebruiken. Neem 40 gram van de rub, bewaar het restant van deze rub in een afsluitbare pot op een donkere plaats. Deze rub is ook heerlijk bij kip.
Snijd de bacon in gelijkmatige reepjes. Snijd de casselerrib en varkensfilet in gelijkmatige kleine blokjes.
Pel de rode uien en de knoflooktenen. Snijd beide in kleine stukjes. Snijd de prei in de lengte door en was het de prei onder koud stromend water. Snijd daarna de prei in dunne ringetjes. Maak de bleekselderij schoon, schrap hiervoor met een dunschiller de bolle kant van de bleekselderij, zodat er geen draden meer aan de stengels zitten, snijd de bleekselderij in dunne plakjes. Schil de winter wortel met een dunschiller en snijd deze in kleine blokjes.
Laat de witte bonen en kidneybonen uitlekken in een zeef en spoel ze af onder stromend koud water. Laat ze daarna goed uitlekken. Giet de nat van de zilveruitjes en laat deze uitlekken in een zeef.
Vul ondertussen de brikettenstarter met 30 brikketten. Laat de briketten rustig heet worden. Leg 3 aanmaakblokjes op een rooster en steek deze aan. Zet daarna de gevulde brikettenstarter boven de aanmaakblokjes. Na ongeveer 30 minuten zijn de briketten bedekt is met een grijze as laag en klaar voor gebruik.
Was ondertussen de tomaten en de jalapeño pepers en rode pepers. Verwijder het kroontje van de tomaten, snijd de tomaten vervolgens in gelijkmatige blokjes. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten uit de jalapeño en rode pepers, snijd deze vervolgens in kleine gelijkmatige blokjes. Voor meer pit laat de zaadjes in de jalapeño en rode pepers zitten.
Was de rode paprika’s, verwijder de zaadjes en zaadlijsten en snijd deze in gelijkmatige stukjes. Spoel de lente ui, snijd deze in dunne ringetjes.
Als de briketten klaar zijn voor gebruik. Leg voldoende briketten onder de Dutch oven en laat deze op temperatuur komen. Giet voor de Redneck beans de zonnebloemolie in de Dutch oven en zet hierin de bacon, casselerrib, rundergehakt en varkensfilet aan. Roer alles goed door met een pollepel.
Strooi na het aanzetten de rub er overheen en bak dit kort mee. Voeg de rode ui, winterwortel, knoflook, bleekselderij en prei toe en bak dit mee aan. Roer het geheel goed door met een pollepel.
Voeg de jalapeño pepers en rode pepers toe en bak deze kort mee. Blus het af met de Guinness.
Voeg de tomaten blokjes, zilveruitjes, bruine basterd suiker en kruidige barbecuesaus toe en roer dit alles goed door de Redneck beans. Controleer of alles onder het vocht staat, anders een beetje runderbouillon toevoegen.
Sluit de Dutch oven af met de deksel zorg dat er 12 tot 15 briketten onder de Dutch oven liggen. Plaats 12 tot 15 briketten op de deksel. Laat het circa 75 minuten stoven.
Voeg na circa 75 minuten de uitgelekte witte bonen en kidneybonen toe. Roer deze door de Redneck beans. Doe de rode paprika stukjes samen met de lente ui ringetjes erbij en roer deze goed door. Schenk vervolgens de maple siroop erbij en leg als laatste de pure chocolade 85% in de Dutch oven.
Leg de deksel weer op de Dutch oven en laat de Redneck beans nog eens circa 60 minuten stoven. Haal na 60 minuten deksel van de Dutch oven en haal de Dutch oven van de brikketen. Zet de pan op een rooster op tafel, roer het nog een keer door met een pollepel.
Serveer de Redneck beans direct uit de Dutch oven op een bord of kom samen een vers gebakken cornbread.
Kijk hier voor meer varkensvlees recepten of rundvlees recepten van de barbecue. Zie hier voor andere stoofvlees recepten. Voor meer Dutch oven recepten klik hier.
Veel barbecue plezier.