Zeeuws spek van Mele Best. Zelf gemaakt origineel Zeeuws spek van de barbecue. Dit streekgerecht wordt eerst gemarineerd waarna gegaard op de barbecue.
Ingrediënten Zeeuws spek
1000 gram Buikspek zonder zwoerd
50 gram Ketjap Manis
20 gram Marinademix (Mix voor marinade)
15 gram Mosterd
5 gram Colorozozout
Benodigdheden
Appel rookhout
Bakje
Garde
Kernthermometer
Keukenpapier
Schaaltje
Vork
Vacuümmachine
Vacuümzakken of Zip-zak
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor het Zeeuws spek. Verwijder eventueel met een scherp mes de zwoerd van het buikspek. Trim indien nodig het buikspek nog wat.
Maak de marinade voor het Zeeuw spek. Meng hiervoor de volgende ingrediënten ketjap Manis, marinademix, mosterd en colorozozout in een bakje met elkaar tot een gladde marinade.
Prik met een vork gaatjes rondom in het buikspek zodat de marinade dieper in het spek kan trekken. Masseer het buikspek goed in met de marinade. Leg het spek met de marinade in een zip-zak of trek het vacuüm met een vacumeermachine en bewaar het in de koelkast. Laat het spek minimaal 4 nachten marineren in de koelkast, draai het spek elke dag een keer om. Hierdoor wordt de marinade goed verdeeld over het spek.
Haal het buikspek na het marineren uit de marinade en dep het met keukenpapier wat af. Laat het buikspek hierna rustig op kamertemperatuur komen.
Maak ondertussen de smoker of barbecue gereed op 100 – 110 gr C. met een indirecte zone. Rook / gaar het spek tot een kern van 72 graden C. Gebruik wat appel rookhout om het spek te roken. Afhankelijk van de dikte van het buikspek duurt dit ongeveer 2 tot 3 uur.
Eventueel kun kan de temperatuur van de barbecue nog wat verhoogd worden naar 150 gr. C. Hierdoor ontstaat er een mooie korst om het spek.
Het Zeeuws spek kan zowel warm als koud gegeten worden. Het kan gegeten worden als snack of door het in dunne plakjes te snijden voor op het brood. Overgebleven Zeeuws spek kan gevacumeerd 14 dagen in de koelkast bewaard worden. Het is ook geschikt om in te vriezen.
Eens een andere lekker variant met Zeeuws spek genieten probeer dan deze Zeeuwse burnt ends eens.
Liefhebber van zelf spek maken, kijk dan eens naar deze recepten: Katenspek, maple bacon, Indisch buikspek.
Kijk hier voor meer varkensvlees recepten of buikspek recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.