Volkorenbrood van Mele Best. Dit heerlijke vers gebakken volkorenbrood op de barbecue. Gevuld met zaden, pitten en havermout vlokken.
Ingrediënten Volkorenbrood
525 gram Volkoren tarwe meel
360 gram Lauw warm water
25 gram Boter
15 gram Havermout vlokken
10 gram Zaden en pitten mix
8 gram Zout
7 gram Gedroogde gist (instant gist)
5 gram Suiker
Benodigdheden
Bakkwast
Bloem
Deeghaak
Garde
Huishoudfolie
Keukenmachine
Keukendoek
Maismeel
Pizzasteen
Water
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor het volkorenbrood klaar. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Smelt eventueel de boter zodat deze vloeibaar is. Meng de gedroogde gist met de suiker en giet daarbij het water. Roer dit even met een garde goed door. Laat dit even een paar minuten staan.
Meng het volkoren tarwe meel met de zaden en pitten mix, havermout vlokken en zout in de kom van de keukenmachine. Zet de kom onder de keukenmachine met de deeghaak. Meng alles goed door elkaar. Giet het mengsel met gedroogde gist, suiker en water bij het volkorenbrood mengsel. Voeg de (gesmolten) boter toe. Laat dit goed kneden tot er een bal ontstaat, laat het hierna nog 5 minuten kneden.
Haal volkorenbrood deeg uit de kom en leg deze op een met bloem bestuift werkblad. Dek het deeg af met huishoudfolie, en leg hierop een keukendoek. Laat het volkorenbrood deeg nu 30 minuten op een tochtvrije warme plek rijzen. Het deeg zal nu in volume toenemen.
Druk na 30 minuten rijzen de lucht uit het deeg. Laat het nu nogmaals 30 minuten op een tochtvrije en warme plek rijzen, afgedekt met huishoudfolie en daarop een keukendoek.
Vorm na 2x 30 minuten rijzen het brood naar wens. Strooi nadat het brood in de gewenste vorm gevormd is nog wat zaden en pittenmix en / of havermout over de bovenkant van het brood. Leg het huishoudfolie samen met de keukendoek op het brooddeeg. Laat het brood nu 60 minuten op een tochtvrije warme plek rijzen. Weer zal het brood in volume toenemen.
Maak de barbecue gereed met een indirecte zone op 220 gr. C. Leg de pizzasteen 10 tot 15 minuten voor het brood gebakken wordt op de barbecue zodat deze warm kan worden.
Verwijder het huishoudfolie en keukendoek van het brood. Bestrijk het brood voor het bakken met behulp van een bakkwast in met water. Hierdoor blijft het deeg soepel en ontstaat er een knapperige korst. Bestrooi de pizzasteen met wat maismeel, leg het volkorenbrood deeg op de warme pizzasteen. Bak het brood in 35 a 40 minuten goudbruin. Door na het bakken even op het brood te kloppen aan de onderkant en dit klinkt hol is het brood klaar.
Laat het volkorenbrood nadat het van de barbecue komt op een rooster circa 20 tot 30 minuten afkoelen voor het gesneden wordt.
Kijk hier voor meer brood recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.