Indisch buikspek van Mele Best. Indisch gemarineerd buikspek gegaard op de barbecue. Een heerlijke snack voor bij de borrel of voor op het brood.
Ingrediënten Indisch buikspek
1000 gram Buikspek zonder zwoerd
50 gram Ketjap Manis
15 gram Colorozozout
10 gram Paprikapoeder
7 gram Sambal Badjak
5 gram Uiengranulaat
5 gram Witte basterd suiker
3 gram Witte peper
2 gram Knoflookpoeder
1 gram Chipotle peper
Benodigdheden
Appel rookhout
Bakkwast
Garde
Kernthermometer
Keukenpapier
Rooster
Schaaltje
Vork
Zip-zak of Vacuümmachine
Vacuümzakken
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor het Indische buikspek. Verwijder eventueel met een scherp mes de zwoerd van het buikspek. Trim indien nodig het buikspek nog wat.
Maak de marinade meng hiervoor in een schaaltje de volgende ingrediënten colorozozout, witte basterd suiker, paprikapoeder, uiengranulaat, witte peper, knoflookpoeder en chipotle peper met een garde met elkaar. Voeg hierbij de sambal Badjak en ketjap Manis roer dit tot een gladde marinade.
Prik met een vork eventueel gaatjes rondom in het buikspek zodat de marinade dieper in het buikspek kan trekken. Smeer het buikspek met behulp van een bakkwast in met de marinade. Masseer daarna de marinade goed in het buikspek. Leg het buikspek met de marinade in een zip-zak of trek het vacuüm met een vacuümmachine.
Bewaar het in de koelkast en laat het spek minimaal 7 nachten marineren in de koelkast, draai het spek elke dag een keer om. Hierdoor wordt de marinade goed verdeeld over het buikspek.
Haal het buikspek na minimaal 7 dagen marineren uit de marinade en spoel het zeer goed af onder koud stromend water. Dep het hierna droog met keukenpapier. Laat het buikspek hierna rustig op een rooster in de koelkast drogen voor 24 uur. Dek het buikspek niet af tijdens het drogen.
Haal na het drogen het buikspek uit de koelkast en laat deze rustig op kamertemperatuur komen. Maak ondertussen de smoker of barbecue gereed op 150 gr C. met een indirecte zone.
Als de smoker of barbecue op temperatuur is rook / gaar het Indisch buikspek tot een kerntemperatuur van 75 gr C. Gebruik wat appel rookhout om het spek te roken. Afhankelijk van de dikte van het buikspek duurt dit ongeveer 1,5 tot 2,5 uur. Het buikspek kan wat donker worden, dit komt door het karamelliseren van de suikers.
Laat het buikspek nadat het van de barbecue komt zeker 15 minuten rusten op een rooster. Het Indisch buikspek kan zowel warm als koud gegeten worden. Het is heerlijk voor bij de borrel of in dunne plakjes voor op het brood.
Overgebleven Indisch buikspek kan gevacumeerd 14 dagen in de koelkast bewaard worden. Het is ook geschikt om in te vriezen.
Liefhebber van zelf spek maken, kijk dan eens naar deze recepten: Zeeuws spek, maple bacon, Katenspek.
Zie hier voor meer varkensvlees recepten of buikspek recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.