Zeeuws spek zal iedereen wel kennen? Burnt ends wordt normaal gemaakt van brisket. Maar het is heel goed mogelijk om dit ook van buikspek te maken. Wat zou nou lekkerder het recept van het Zeeuws spek met wat extra’s te gebruiken om hier burnt ends van te maken? Zo is dit recept ontstaan en vandaar de naam Zeeuwse burnt ends….
Ingrediënten Zeeuwse burnt ends
1000 gram Buikspek
50 gram Dikke ketjap Manis
20 gram Marinademix
15 gram Dijon mosterd
10 gram Sambal Manis
5 gram Colorozozout
20 gram Marinademix
75 gram Barbecuesaus
50 gram Honing
25 gram Bruine basterd suiker
25 gram Dikke ketjap Manis
Benodigdheden
Aluminiumfolie
Appel rookhout
Garde
Kernthermometer
Keukenpapier
Pan
Vacuümmachine
Vacuümzakken / Zip-zak
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de Zeeuwse burnt ends. Maak een marinade met de volgende ingrediënten; ketjap Manis, marinademix, Dijon mosterd, sambal Manis en colorozozout door ze met elkaar in een bakje met elkaar tot een gladde marinade.
Trim indien nodig het buikspek wat bij. Prik met een vork gaatjes in het buikspek zodat de marinade mooi kan trekken. Masseer het buikspek goed in met de marinade. Bewaar het buikspek met de marinade in een zip-zak in de koelkast. Laat het buikspek minimaal 96 uur marineren. Draai elke 24 uur het buikspek in de zip-zak een keer om.
Haal na het buikspek na het marineren uit de marinade en dep het met keukenpapier droog. Snijd het buikspek in mooie plakken van circa 3 cm dik. Snijd deze plakken vervolgens weer zo dat er blokjes ontstaan van circa 3 bij 3 cm. Leg de blokjes buikspek in een schaal en bestrooi ze royaal met de marinademix. Laat dit intrekken en op kamertemperatuur komen.
Maak de smoker of barbecue gereed op 110 – 120 gr. C. Bij een barbecue maak je gebruik van een indirecte zone. Leg de blokjes buikspek op een geschikt rooster waar ook rook doorheen kan trekken. Rook de Zeeuwse burnt ends nu met appelhout circa 2 uur.
Maak een saus van de barbecuesaus, honing, bruine basterd suiker en dikke ketjap Manis. Breng hiervoor alles in een pannetje rustig aan de kook en laat het 5 minuutjes doorkoken.
Haal na circa 2 uur de buikspekblokjes van de smoker of barbecue. Leg deze in een aluminium schaaltje en schenk hier de saus over. Zorg dat alle blokjes royaal voorzien zijn van saus. Dek het schaaltje af met aluminium folie en zet dit terug op de smoker / barbecue. Gaar dit circa 1 ¼ uur zodat de Zeeuwse burnt ends mooi zacht worden.
Haal het aluminium folie van het schaaltje met de burnt ends nog 10 minuten op de smoker/barbecue staan. Serveer de Zeeuwse burnt ends met een prikkertje erin.
Kijk hier voor meer varkensvlees recepten of buikspek recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.