Maple bacon van Mele Best. Een zoete variant van bacon / ontbijtspek. Gemaakt van gemarineerd buikspek met maple siroop. Daarna low en slow gerookt op de barbecue.
Ingrediënten Maple bacon
2000 gram Buikspek zonder zwoerd
80 gram Maple siroop
60 gram Colorozozout
50 gram Bruine basterd suiker
Benodigdheden
Appel rookhout
Bakkwast
Garde
Kernthermometer
Keukenpapier
Maple siroop
Schaaltje
Vork
Zip-zak of Vacuümmachine
Vacuümzakken
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de maple bacon. Verwijder eventueel met een scherp mes de zwoerd van het buikspek. Trim indien nodig het buikspek nog wat.
Maak de marinade voor de maple bacon. Meng hiervoor in een schaaltje de volgende ingrediënten maple siroop, colorozozout en bruine basterd suiker met een garde met elkaar tot een gladde marinade.
Prik met een vork eventueel gaatjes rondom in het buikspek zodat de marinade dieper in het spek kan trekken. Smeer het buikspek met behulp van een bakkwast in met de marinade. Masseer daarna de marinade goed in het buikspek. Leg het buikspek met de marinade in een zip-zak of trek het vacuüm met een vacumeermachine en bewaar het in de koelkast. Laat het spek minimaal 7 nachten marineren in de koelkast, draai het spek elke dag een keer om. Hierdoor wordt de marinade goed verdeeld over het spek.
Haal het buikspek na minimaal 7 dagen marineren uit de marinade en dep het wat af met keukenpapier. Spoel het zeer goed af onder koud stromend water. Laat het buikspek hierna rustig op een rekje in de koelkast drogen voor 24 uur. Dek het buikspek niet af tijdens het drogen.
Haal na het drogen het buikspek uit de koelkast en laat deze rustig op kamertemperatuur komen. Maak ondertussen de smoker of barbecue gereed op 100 – 110 gr C. met een indirecte zone.
Als de smoker of barbecue op temperatuur is rook / gaar de maple bacon tot een kerntemperatuur van 72 gr C. Gebruik wat appel rookhout om het spek te roken. Afhankelijk van de dikte van het buikspek duurt dit ongeveer 1,5 tot 2,5 uur. Smeer tijdens het garen het buikspek eventueel nog eens lichtjes in met maple siroop.
De maple bacon kan zowel warm als koud gegeten worden. Het kan gegeten worden als ontbijt en in dunne plakjes voor op brood.
Overgebleven maple bacon kan gevacumeerd 14 dagen in de koelkast bewaard worden. Het is ook geschikt om in te vriezen.
Liefhebber van zelf spek maken, kijk dan eens naar deze recepten: Zeeuws spek, Katenspek, Indisch buikspek.
Zie hier voor meer varkensvlees recepten of buikspek recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.