Mosterd van Mele Best. Zelf gemaakte mosterd, en dat is echt super makkelijk! Deze wordt gemaakt met geel en bruinmosterdzaad samen met suiker en appelazijn. Dit wordt tot mosterd gemalen. Je kunt er eindeloos mee variëren en gebruiken in een diversen recepten op deze website.
Ingrediënten Mosterd
60 gram Bruin mosterdzaad
60 gram Geel mosterdzaad
12 gram Suiker
250 ml Appelazijn
Benodigdheden
Afsluitbare pot
Vijzel
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar om zelf mosterd te maken.
Giet het bruine, gele mosterdzaad samen met de suiker in een schone afsluitbare pot*. Meng dit goed door elkaar en giet de appelazijn hierbij. Laat dit mengsel nu 24 uur rusten op kamertemperatuur zodat het mosterdzaad zacht word door de appelazijn. Het mosterdzaad zal nu in volume toenemen.
Zet na 24 uur rusten de vijzel klaar. Schep hierin een flinke lepel van het mengsel mosterdzaad met appelazijn. Vijzel dit tot het op een pasta gaat lijken. Voeg telkens een beetje van het mengsel bij de gevijzelde mosterd tot de pot leeg is. Door langer of korter te vijzelen wordt bepaald hoe grof of fijn het mosterdzaad blijft in de mosterd. Als het te dik dreigt te worden schenk er dan een beetje appelazijn bij op het laatst. Roer het geheel dan nog eens heel goed door.
Als de mosterd klaar is, schep deze in een schone afsluitbare pot*. Laat dit nu minimaal 4 dagen rijpen buiten de koelkast op kamertemperatuur. Na het rijpen bewaar het daarna in de koelkast.
Dit is een heerlijk basis recept. Daarnaast is dit recept zelf uitbreiden door ingrediënten toe te voegen om een andere smaak te krijgen bijvoorbeeld honing, sambal etc.
Deze zelf gemaakte mosterd kan na het rijpen gegeten worden. Ook kan het gebruikt worden om te verwerken in andere recepten.
Kijk hier voor meer saus recepten en smaakmakers voor bij de barbecue.
Veel barbecue plezier.
* Hiervoor kun je de pot het beste steriliseren. Steriliseer de pot door deze eerst 10 minuten in een ruime pan met koken water leggen. Laat de pot daarna goed afkoelen.