Ingrediënten
60 gram Bruin mosterdzaad
60 gram Geel mosterdzaad
12 gram Suiker
250 ml Appelazijn
Afsluitbare pot
Vijzel
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar om de mosterd te maken.
Giet het bruine, gele mosterdzaad samen met de suiker in een schone afsluitbare pot*. Meng dit goed door elkaar en giet de appelazijn hierbij. Laat dit mengsel nu 24 uur rusten op kamertemperatuur zodat het mosterdzaad zacht word door de appelazijn. Het mosterdzaad zal nu in volume toenemen.
Zet na 24 uur rusten de vijzel klaar. Schep hierin een flinke lepel van het mengsel mosterdzaad met appelazijn. Vijzel dit tot het op mosterd gaat lijken. Voeg telkens een beetje van het mengsel bij de gevijzelde mosterd tot de pot leeg is. Je kunt zelf bepalen hoe grof of fijn je het mosterdzaad wilt laten tijdens het vijzelen. Als de mosterd te dik dreigt te worden schenk er dan een beetje appelazijn bij op het laatst. Roer het geheel dan nog eens goed door.
Als de mosterd klaar is schep deze in een schone afsluitbare pot*. Laat dit nu minimaal 4 dagen rijpen buiten de koelkast op kamertemperatuur. Bewaar het daarna in de koelkast.
Dit is een heerlijk basis recept. Daarnaast is dit recept zelf uitbreiden door ingrediënten toe te voegen om een andere smaak te krijgen bijvoorbeeld honing.
* Hiervoor kun je de pot het beste eerst 10 minuten in een ruime pan met koken water leggen. Laat de pot daarna goed afkoelen.
Voor recepten met mosterd zie hier: https://melebest.nl/?s=mosterd