Gyros van Mele Best. Dit is een echt traditioneel Grieks gerecht van gekruid gegrild varkensvlees aan een spies. Dat in reepjes gesneden wordt.
Ingrediënten Gyros
2800 gram Procureur
Gyrosmarinade
Gyroskruiden
Gyrosmarinade
300 ml Olijfolie
4 tenen Knoflook
3 eetlepels Azijn
3 Groene pepers
3 Uien
1 Citroen
1 eetlepel Tijm
Gyroskruiden
30 gram Zeezout
15 gram Paprikapoeder
12 gram Knoflookpoeder
12 gram Komijnzaad gemalen
10 gram Uienpoeder
8 gram Vers gemalen zwarte peper
5 gram Oregano (gedroogde)
4 gram Peterselie (gedroogde)
4 gram Selderijzout
2 gram Tijm
Benodigdheden
Bak
Huishoudfolie
Kernthermometer
Kwast
Rotisserie
Vijzel
Bereiding
Zet de ingrediënten voor de gyros en de gyrosmarinade klaar. Eventueel kun je ook al de kruiden met elkaar mengen.
Snijd de uien, peper in halve ringen en knoflook in stukken meng dit vervolgens met het sap van één citroen, azijn, tijm en olijfolie tot de gyrosmarinade.
Snijd de procureur in mooi gelijkmatige dunne plakken. Leg de procureur plakken in de gyrosmarinade, druk alles goed aan, zorg dat de procureur goed bedekt is met de gyrosmarinade. Dek het af met huishoudfolie en laat dit minimaal een nacht in de koelkast marineren.
Haal de volgende dag de procureur uit de gyrosmarinade. Bewaar eventueel een beetje van deze marinade om deze tijdens het grillen over het vlees te smeren. Meng alle kruiden voor de gyroskruiden met elkaar in een vijzel of koffiemolen. Strooi 30 gram gyroskruiden in een bak en wrijf hier de procureur doorheen. Zorg dat alle plakken bedekt zijn met de kruiden. Druk de procureur goed aan zet deze afgedekt in de koelkast. Haal na een paar uur de procureur uit de koelkast. Rijg het vlees op het spit van een rotisserie. Druk het vlees goed aan. Zorg dat de procureur gelijkmatig verdeeld is over de rotisserie en snijd zo nodig bij. Laat de gyros op kamertemperatuur komen.
Bereid de barbecue voor op 150 graden C. en hang de rotisserie in de barbecue. Gril de gyros gelijkmatig gaar in zo’n 2 uur tot een kerntemperatuur van 72 – 74 gr. C. (Als je nog gyrosmarinade achtergehouden hebt kun je de gyros af en toe insmeren met deze marinade) en snijd er mooie stukjes van. Serveer de gyros met zelf gebakken pita brood en fetacrème dip. Vergeet de zelfgemaakt tzatziki niet.
Kijk hier voor meer heerlijke Griekse recepten van de barbecue. Voor varkensvlees recepten, procureur recepten of rotisserie recepten kijk hier.
Veel barbecue plezier.