Pita brood
Het recept voor pita brood van de barbecue. Dit “shoarmabroodje” bak je eenvoudig zelf op de barbecue.
Ingrediënten Pita brood
1100 gram Bloem
450 gram Lauwwarm water (circa 37 gr. C.)
135 gram Heldere vloeibare boter
25 gram Honing
14 gram Gedroogde gist
9 gram Zout
Benodigdheden
Aluminiumfolie
Bloem om te bestuiven
Deeghaak
Deegroller
Garde
Huishoudfolie
Keukenmachine
Theedoek / Keukendoek
Uitsteek vorm rond 12 – 15 cm
Bereiding
Zet alle ingrediënten voor het pita brood klaar. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Smelt eventueel de 150 gram boter zodat deze vloeibaar wordt en laat dan de troebele deeltjes naar de bodem zakken zodat er heldere vloeibare boter overblijft. Weeg de gesmolten boter af tot 135 gram vloeibare boter.
Roer met een garde de gist door het water en laat dit even een paar minuten staan. Meng in de kom van de keukenmachine de ingrediënten voor het pita deeg voor het pita brood. Schep daarvoor de bloem, honing en het zout in de kom van de keukenmachine. Roer de vloeibare boter erdoor en giet het water met de gist erbij. Kneed hiervan in de keukenmachine met deeghaak een mooi wit elastisch pita deeg. Kneed het pita deeg circa 7 tot 10 minuten, tot er een mooie bal ontstaat welke makkelijk los komt van de kom.
Bedek de pita deeg met huishoudfolie en dek dit af met een keukendoek. Laat dit nu 30 minuten rijzen. Maak de barbecue gereed voor indirect barbecueën met een temperatuur van 180 – 220 gr. C.
Bestuif na 30 minuten rijzen het werkblad met bloem en leg hierop het deeg. Rol het deeg met een deegroller uit, vouw het pita deeg 1 keer dubbel en rol het opnieuw uit, tot een ongeveer 4 mm dikke plak. Steek er met de uitsteek vorm van 12 tot 15 cm cirkels pita brood uit.
Grill het pita brood indirect op een met bloem bestoven stuk aluminiumfolie, zo’n 5 minuten aan de ene kant en zo’n 3 minuten aan de andere kant. Tijdens het grillen zal het pita brood wat rijzen en krijgen ze een mooie kleur.
Dit pita brood is heerlijk bij Griekse souvlaki, gyros, souvlaki, shoarma etc. Of bij de borrel samen met deze fetacrème dip.
Kijk hier voor meer heerlijke Griekse recepten of brood recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.