Griekse souvlaki van Mele Best. Deze souvlaki is gemaakt van gemarineerde procureur, geregen op een spiesje waarna heerlijk gegrild op de barbecue. Serveer het samen met een vers gebakken pita broodje.
Ingrediënten Griekse souvlaki
1000 gr Procureur
Souvlaki marinade
Souvlaki kruiden
Souvlaki marinade
160 ml Olijfolie
60 ml Citroensap
20 ml Witte-wijnazijn
3 gram Souvlaki kruiden
2 gram Oregano
Souvlaki kruiden
12 gram Paprikapoeder
6 gram Zeezout
3 gram Oregano
3 gram Tijm
2 gram Knoflookpoeder
2 gram Gemalen komijn
2 gram Zwarte peper
Benodigdheden
Afsluitbare pot
Bakkwast
Garde
Kernthermometer
Schaal
Spiesen
Zip-zak of Vacuümmachine
Vacuümzakken
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de Griekse souvlaki. Meng voor de souvlaki kruiden de paprikapoeder, zeezout, oregano, tijm, knoflookpoeder, gemalen komijn, en zwarte peper met elkaar in een vijzel. Eventueel kun je hiervoor ook een elektrische koffie molen gebruiken. Bewaar de souvlaki kruiden in een afsluitbare pot.
Maak vervolgens de souvlaki marinade door de volgende ingrediënten, olijfolie, citroensap, witte-wijnazijn, souvlaki kruiden en oregano met elkaar te mengen in een ruime schaal. Roer dit alles goed door met een garde tot alle kruiden opgenomen zijn. Houd een beetje marinade apart en bewaar deze.
Maak de procureur schoon door overtollig vet en eventuele vliesjes weg te snijden. Snijd de procureur in lapjes van circa 2 cm dik. Snijd daarna van de lapjes procureur, blokjes van circa 2 bij 2 cm.
Leg de procureur blokjes in de souvlaki marinade. Meng alles goed door elkaar zodat de souvlaki marinade goed om de procureur blokjes verdeeld zit. Giet de souvlaki marinade met de procureur blokjes in een vacuumzak en trek dit vervolgens vacuüm. Laat het voor 24 uur marineren in de koelkast.
Haal na 24 uur de procureur blokjes in de marinade uit de koelkast. Giet de souvlaki marinade af van de procureur en leg de blokjes in een kom. Rijg de procureur blokjes aan spiesen*. Laat de Griekse souvlaki rustig op kamertemperatuur komen.
Maak de barbecue gereed voor het grillen op de directe methode met een temperatuur van 230 gr. C. Gril de Griekse souvlaki rondom direct boven het vuur tot een kerntemperatuur van 70 gr. C.
Bestrijk de Griekse souvlaki direct na het grillen met de achtergehouden souvlaki marinade.
Serveer de Griekse souvlaki op een warm pita broodje met daarbij zelf gemaakte tzatziki. Serveer daarbij eventueel een heerlijke Griekse salade. En vergeet deze heerlijke fetacrème dip niet.
Kijk hier voor meer heerlijke Griekse recepten of varkensvlees recepten van de barbecue. Of zie hier voor meer procureur recepten.
Veel barbecue plezier.
* Indien je gebruik maakt van houten satestokjes laat deze dan minimaal 30 minuten weken in water.