Pulled chicken van Mele Best. Dit heerlijke gerecht van gerookte kippendijen komen de smaken, zoet, zuur samen met een klein beetje pit.
Ingrediënten Pulled chicken
1000 gram Kippendijen
Pulled chickenrub
Pulled chickensaus
Pulled chickenrub
80 gram Lichtbruine basterd suiker
20 gram Paprikapoeder
20 gram Zeezout
8 gram Zwarte peper
6 gram Paprikapoeder pittig
4 gram Knoflookgranulaat
3 gram Uiengranulaat
2 gram Chilipoeder
Pulled chickensaus
400 ml Kippenfond
400 gram Tomatenblokjes
150 ml Kruidige barbecuesaus
30 ml Zonnebloemolie
20 ml Aceto balsamico
20 ml Rode pepersaus
2 tenen Knoflook
2 Uien
Benodigdheden
Dutch oven 4,5 liter
Kersen rookhout / pellets
Vork
Vijzel
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de pulled chicken. Maak de barbecue gereed op 120 – 130 gr C. met de indirecte methode.
Meng voor de pulled chickenrub de lichtbruine basterd suiker, samen met de paprikapoeder, zeezout, zwarte peper, paprikapoeder pittig, knoflookgranulaat, uiengranulaat en chilipoeder in een vijzel. Vijzel dit alles tot een mooie rub. Eventueel kun je hiervoor ook een elektrische koffie molen gebruiken.
Strooi 50 gram van de pulled chickenrub rijkelijk over de kippendijen. Zorg dat de kippendijen rondom bedenkt zijn met de rub. De overige rub kan in een afsluitbare pot op een donkere koele plek bewaard worden voor een volgende pulled chicken.
Als de barbecue op temperatuur is leg de kippendijen op de barbecue. Voeg wat kersen rookhout of pellets toe en rook de kippendijen circa 30 minuten met de deksel van de barbecue gesloten.
Zet na 20 minuten de Dutch oven in de barbecue en laat deze rustig warm worden. Pel in de tussentijd de knoflook en ui. Snipper de knoflook in kleine stukjes. Halveer de ui en snijd deze in halve dunne ringen.
Schenk voor de pulled chickensaus zonnebloemolie in de Dutch oven en fruit hierin langzaam de halve uienringen en knoflook aan. Zodra de ui glazig wordt blus het af met de aceto balsamico. Giet hierbij de tomatenblokjes, kippenfond, kruidige barbecuesaus en rode pepersaus. Roer dit alles door tot pulled chickensaus goed gemengd is.
Leg hierin de gerookte kippendijen en zorg dat deze volledig onder de pulled chickensaus liggen. Sluit de Dutch oven niet maar sluit de deksel van de barbecue. Laat pulled chicken nu 2 uur langzaam in de saus garen. Controleer regelmatig of er nog voldoende saus in de Dutch oven zit. Mocht het te snel verdamp sluit leg dan de deksel op de Dutch oven.
Trek na 2 uur garen de kippendijen die nog niet uiteen gevallen zijn, uit elkaar met 2 vorken. Verdeel de pulled chicken samen met de saus in de Dutch oven.
Haal de Dutch oven met de pulled chicken van de barbecue en zet de Dutch oven zo op tafel. Serveer het met een zelf gebakken broodje / bun of cornbread met koolsalade. Of eet het samen met vers gebakken friet.
Zie hier voor meer gevogelte recepten van de barbecue. Of kijk eens bij de Dutch oven recepten.
Veel barbecue plezier.