Babi ketjap van Mele Best. Deze heerlijke babi ketjap (een variant op de bekende babi pangang) wordt gemaakt van procureur, welke eerst wordt gemarineerd en daarna geroosterd op de barbecue. Het wordt geserveerd samen met een zoete ketjapsaus.
Ingrediënten Babi ketjap
1500 gr Procureur
Babi ketjapmarinade
Babi ketjapsaus
Babi ketjapmarinade
60 ml Ketjap Manis
50 ml Zonnebloemolie
20 gram Palmsuiker
20 gram Tomatenpuree
10 ml Citroensap
6 gram Knoflookpoeder
5 gram Gemberpoeder
5 gram Sambal Manis
3 gram Vijfkruidenpoeder
3 gram Uienpoeder
2 gram Laos
Babi ketjapsaus
120 ml Ketjap Manis
30 ml Gembersiroop
30 gram Palmsuiker
30 ml Rijstazijn
10 gram Maïzena
10 gram Sambal Manis
10 gram Uienpoeder
10 ml Wokolie
5 gram Knoflookpoeder
Benodigdheden
Aluminiumfolie
Atjar
Garde
Kernthermometer
Pan
Pannetje
Schaal
Vacuümmachine of Zip-zak
Vacuümzakken
Vijzel
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de Babi ketjap. Maak als eerste de babi ketjapmarinade, meng hiervoor de palmsuiker, knoflookpoeder, gemberpoeder, vijfkruidenpoeder, uienpoeder en laos in een vijzel. Roer dit samen tot een rub. Giet hierbij de ketjap Manis, zonnebloemolie, tomatenpuree, citroensap en sambal Manis. Roer dit tot een gladde babi ketjapmarinade.
Maak de procureur schoon door overtollig vet en eventuele vliesjes weg te snijden. Snijd de procureur in de lengte door in 3 gelijke repen.
Leg de repen procureur in een vacuümzak giet de babi ketjapmarinade bij de procureur en trek dit vervolgens vacuüm. Laat het voor 24 uur marineren in de koelkast. Draai het vlees af en toe zodat de marinade goed verdeeld wordt.
Haal na 24 uur de procureur repen in de babi ketjapmarinade uit de koelkast. Veeg de overtollige babi ketjapmarinade van de procureur repen en laat het op kamertemperatuur komen.
Maak de barbecue gereed met een indirecte zone en directe zone met een temperatuur van 180 gr. C. Leg de babi ketjap boven de indirecte zone en gaar het tot een kerntemperatuur van 67 gr. C.
Maak ondertussen de babi ketjapsaus door de wokolie met de rijstazijn en palmsuiker, uienpoeder en knoflookpoeder in een pannetje aan de kook te brengen. Roer het goed door met een garde tot de palmsuiker helemaal is opgelost. Als de palmsuiker helemaal is opgelost roer de ketjap Manis door de saus. Giet hierbij de gembersiroop en ketjap Manis. Breng het al roerend aan de kook.
Maak de maïzena aan met 2 eetlepels water en roer dit tot er een glad papje ontstaat. Giet dit bij de babi ketjapsaus in de pan. Roer het maïzena papje goed door zodat de babi ketjapsaus wat dikker wordt. Laat de saus op een laag vuurtje staan om deze warm te houden.
Als het vlees de kerntemperatuur van 67 gr. C. bereikt heeft. Rooster de babi ketjap hierna om en om af boven de directe zone tot een kerntemperatuur van 73 gr C. Blijf bij de barbecue aanwezig zodat het vlees niet verbrand.
Haal het vlees uit de barbecue en leg het in een schaal, dek het af met aluminiumfolie en laat het minimaal 10 minuten rusten. Giet na het rusten het sap van het vlees bij de babi ketjapsaus en roer deze goed door. Warm de atjar op in een pan.
Snijd het naar het rusten in plakken van circa 1 cm dik. Leg de babi ketjap plakken op de verwarmde atjar en schenk hierover de warme babi ketjapsaus.
Serveer de babi ketjap op een mooie schaal zet wat extra saus er los bij. Serveer het met witte rijst of nasi.
Geniet ook eens van deze babi ketjap van buikspek of deze babi ketjap 2.0.
Kijk hier voor meer varkensvlees recepten of procureur recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.