Mosselen op Griekse wijze van Mele Best. Heerlijke mosselen gerookt op de barbecue. De mosselen gaan daarna in de Dutch oven met daarin een Griekse saus met onder andere feta en ouzo.
Ingrediënten Mosselen op Griekse wijze
2000 gram Mosselen
Saus
Saus
500 ml Kookroom
300 gram Feta
70 gram Tomatenpuree
40 ml Ouzo
30 gram Gyroskruiden
20 gram verse Peterselie
4 tenen Knoflook
3 stengels Lente ui
1 Gele paprika
1 Rode paprika
1 Ui
Gyroskruiden
30 gram Zeezout
15 gram Paprikapoeder
12 gram Knoflookpoeder
12 gram Komijnzaad gemalen
10 gram Uienpoeder
8 gram Vers gemalen zwarte peper
5 gram Oregano (gedroogde)
4 gram Peterselie (gedroogde)
4 gram Selderijzout
2 gram Tijm
Benodigdheden
Dutch oven rechthoek 5,5 liter
Olijfolie
Vergiet
Vijzel
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de mosselen op Griekse wijze. Voor de gyroskruiden meng het zeezout, paprikapoeder, knoflookpoeder, komijnzaad, uienpoeder, zwarte peper, oregano, peterselie, selderijzout en tij met elkaar in een vijzel. Eventueel kun je hiervoor ook een elektrische koffie molen gebruiken. Bewaar het restant van de gyroskruiden in een afsluitbare pot.
Snijd de gele en rode paprika in kleine blokjes en de lente ui in ringen. Snipper de ui in kleine blokjes, hak de knoflook fijn. Hak de verse peterselie fijn. Verkruimel de feta.
Spoel de mosselen schoon onder koud stromend water. Verwijder de eventuele aanwezige mosselbaarden. Controleer de mosselen op versheid. Gooi beschadigde, gebarsten of gebroken mosselen altijd weg. Verwijder ook de mosselen die zich niet sluiten nadat er lichtjes mee getikt is. Laat de mosselen in een vergiet uitlekken.
Maak de barbecue gereed met een directe en indirecte zone met een temperatuur van 180 gr. C. Laat ondertussen de Dutch oven opwarmen op de barbecue.
Leg als de barbecue op temperatuur is de mosselen aan de indirecte zone van de barbecue. Rook de mosselen tot deze open gaan staan.
Zet de Dutch oven boven de directe zone. Giet wat olijfolie in de Dutch oven en fruit daarin de fijne gesneden uien blokjes. Strooi 30 gram gyroskruiden over de uien en bak deze kort mee. Voeg de gele en rode paprika blokjes en knoflook toe en bak deze kort mee.
Voeg de tomatenpuree toe en laat deze even mee bakken om te ontzuren. Roer alles goed door elkaar. Blus het af met de kookroom. Breng dit al roerend tegen de kook aan. Schep de verkruimelde feta in de Dutch oven en roer deze door de saus. Als de feta gesmolten is schep de mosselen bij de saus in de Dutch oven. Schenk hierover de ouzo. Voeg als laatste de lente ui ringetjes en fijn gehakte peterselie toe. Roer alles goed door elkaar.
Zet de Dutch oven boven de indirecte zone en laat nog een paar minuten rustig pruttelen. Schep de mosselen op Griekse wijze een paar keer om zodat de saus goed verdeeld wordt. Gril eventueel wat brood op de barbecue om deze bij de mosselen te serveren.
Serveer de mosselen op Griekse wijze zo uit de Dutch oven samen met gegrild brood om mee in de heerlijke saus te dopen.
Probeer ook eens mosselen uit de wok, Wild Mill mosselpot en/of mosselen met Pernod.
Zie hier voor meer mossel recepten en Dutch oven recepten van de barbecue. Kijk hier voor meer heerlijke vis recepten van de barbecue. Voor de lekkerste Griekse recepten van de barbecue kijk hier.
Veel barbecue plezier.