Wild Mill mosselpot van Mele Best. Verse Zeeuwse mosselen met Wild Mill tripel barbecue bier uit de Dutch oven bereid op de barbecue in een Dutch oven.
Ingrediënten Wild Mill mosselpot
2000 gram Mosselen
500 gram Mosselgroente
330 ml Wild Mill tripel
200 ml Kookroom
175 gram Gerookte spekblokjes
100 gram Chorizo
20 gram Roomboter
Mosselgroente
2 stelen Prei
2 stengels Bleekselderij
2 Rode peper
2 Uien
1 bosje Bladpeterselie
Benodigdheden
Dutch oven rechthoek 5,5 liter
Keukenpapier
Schaal
Schuimspaan
Vergiet
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de Wild Mill mosselpot. Maak de barbecue gereed met een directe zone met een temperatuur van 160 gr. C. Plaats de Dutch oven zonder deksel op de barbecue zodat deze gelijk heet kan worden.
Voor de mosselgroente was de prei en bleekselderij onder koud stromend water. Snijd de prei in dunne ringetjes. Schrap met een dunschiller de bolle kant van de bleekselderij, zodat er geen draden meer aan de stengels zitten, snijd de bleekselderij in dunne plakjes. Snijd de ui in dunne halve ringen. Verwijder de zaadlijsten uit de rode peper en snijd deze in lange dunne plakjes. Hak de bladpeterselie zonder steeltjes fijn.
Spoel de mosselen schoon onder koud stromend water. Verwijder de eventuele aanwezige mosselbaarden. Controleer de mosselen op versheid. Gooi beschadigde, gebarsten of gebroken mosselen altijd weg. Verwijder ook de mosselen die zich niet sluiten nadat er lichtjes mee getikt is.
Snijd de chorizo worst in dunne plakjes.
Als de barbecue met de Dutch oven op temperatuur zijn, bak de gerookte spekblokjes samen met de plakjes chorizo in de Dutch oven tot ze mooi goudbruin en krokant gebakken zijn. Haal dit met een schuimspaan uit de Dutch oven en laat het op een keukenpapiertje uitlekken.
Smelt nu bij het bakvet van de gerookte spekblokjes en chorizo de roomboter. Als de roomboter gesmolten is en bruin gaat kleuren voeg de vers gesneden mosselgroente toe. Roerbak de mosselgroente en laat dit een aantal minuten sudderen. Schep de mosselgroente uit de Dutch oven en bewaar deze in een schaal.
Schep de mosselen in de Dutch oven giet voorzichtig de Wild Mill tripel bij de mosselen in de Dutch oven. Sluit de deksel van de Dutch oven. Sluit de deksel van de barbecue en laat de Wild Mill mosselpot 10 minuten garen tot alle mosselen open zijn.
Laat de barbecue circa 3 minuten gesloten. Schep daarna met een schuimspaan de mosselen om en sluit weer de barbecue voor 3 minuten. De mosselen zullen door het stoom van de Wild Mill in de Dutch oven mooi open gaan staan. Pas op met het openen van de deksel van de Dutch oven de hete stoom ontsnapt heb het openen ervan.
Haal na 10 minuten de Wild Mill mosselen uit de Dutch oven. Schep ze met een schuimspaan in een vergiet en vang het eventuele kookvocht op.
Schep de mosselgroente en de gebakken gerookte spekblokjes met chorizo terug in de Dutch oven. Schenk de kook room in de Dutch oven. Breng dit alles aan de kook. Giet het kookvocht wat eventueel opgevangen is van de Wild Mill mosselen in de Dutch oven.
Zodra dit alles gaat koken schep gelijk de Wild Mill mosselen in de Dutch oven. Schep de Wild Mill mosselpot een paar keer om zodat alles goed verdeeld is.
Serveer de Wild Mill mosselpot met vers gebakken bierbrood samen met een heerlijk koud glas Wild Mill tripel. Vergeet vooral niet het brood in de Wild Mill tripel saus te dopen.
Probeer ook eens mosselen uit de wok, mosselen op Griekse wijze en/of mosselen met Pernod.
Zie hier voor meer mossel recepten en Dutch oven recepten van de barbecue. Kijk hier voor meer heerlijke vis recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.