Pork burnt ends van Mele Best. Burnt ends wordt normaal gemaakt van brisket. Deze burnt ends worden gemaakt van procureur ingesmeerd met een zelf gemaakte rub en low en slow gegaard op de barbecue. Maar het is heel goed mogelijk om dit ook van buikspek te maken.
Ingrediënten Pork burnt ends
2000 gram Procureur
Rub
Saus
Rub
30 gram Palmsuiker
15 gram Gerookte paprikapoeder
15 gram Paprikapoeder
15 gram Zeezout
15 gram Zwarte peper
5 gram Mosterdpoeder
3 gram Cayennepeper
3 gram Chilipeper
Saus
150 gram Barbecuesaus
100 gram Ahornsiroop
35 gram Palmsuiker
25 gram Appelsap
Benodigdheden
Aluminiumfolie
Bak
Barbecue matje
Kernthermometer
Pannetje
Rook pellets / hout appel
Smoke tube
Vijzel
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de pork burnt ends. Maak de procureur schoon door overtollig vet en eventuele vliesjes weg te snijden. Snijd de procureur in lapjes van circa 2 cm dik. Snijd daarna van de lapjes procureur, blokjes van circa 2 bij 2 cm.
Maak de rub met de volgende ingrediënten; palmsuiker, gerookte paprikapoeder, paprikapoeder, zeezout, zwarte peper, mosterdpoeder, cayennepeper en chilipeper. Meng dit met elkaar in een vijzel. Eventueel kun je hiervoor ook een elektrische koffie molen gebruiken.
Leg de blokjes procureur in een ruime bak en bestrooi ze rijkelijk met de rub. Zorg dat de rub om alle blokjes procureur zitten. Laat dit even intrekken tot de barbecue op temperatuur is.
Maak de smoker of barbecue gereed op 110 gr. C. Steek ondertussen de smoke tube met appel pellets aan zodat deze gaan smeulen.
Bij een barbecue maak je gebruik van een indirecte zone.
Als de barbecue op temperatuur is verdeel de blokjes procureur op het barbecuematje waar ook rook doorheen kan trekken. Rook de pork burnt ends nu met appel pellets circa 5 uur tot een kern van 74 gr. C.
Maak een saus van de barbecuesaus, ahornsiroop, palmsuiker en appelsap. Breng hiervoor alle ingrediënten in een pannetje rustig aan de kook en laat dit 5 minuutjes doorkoken.
Haal na circa 5 uur (kerntemperatuur 74 gr c.) de pork burnt ends van de smoker of barbecue. Leg deze in een schaal die geschikt is voor de barbecue en schenk hier de warme saus over. Zorg dat alle blokjes royaal voorzien zijn van saus.
Dek de schaal af met aluminium folie en zet dit terug op de smoker / barbecue. Gaar dit circa 2 uur tot een kern van 96 gr C. zodat de pork burnt ends mooi zacht worden. Verhoog eventueel de temperatuur van de barbecue naar 135 gr. C.
Haal het aluminium folie van de schaal met de pork burnt ends laat het nog 10 minuten op de smoker/barbecue staan. Serveer de serveer de pork burnt ends in een mooie schaal en giet een beetje saus uit de bak over de burnt ends.
Geniet ook eens van deze sticky pork fingers.
Zie hier voor meer Tex Mex recepten of varkensvlees recepten en procureur recepten van de barbecue. Of kijk eens bij de snack recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.