Char siu ribs van Mele Best. In 2,5 uur heerlijke char siu ribs van de barbecue. Heerlijk gemarineerd en gegrild op de barbecue.
Ingrediënten Char siu ribs
2 Spareribs
Marinade
Teriyakisaus
Marinade
150 gram Char siu saus
50 ml Ketjap Manis
50 ml Rijstwijn
30 gram Honing
30 gram Verse gember
5 tenen Zwarte knoflook
2 gram Korianderpoeder
0,5 gram Kleurstof rood*
Teriyakisaus
Teriyakisaus
75 ml Sojasaus
75 ml Water
10 gram Bruine basterd suiker
3 gram Maïzena
2 ml Sesamolie
2 tenen Zwarte Knoflook
Benodigdheden
Bakkwast
Garde
Keukenpapier
Pannetje
Rookpellets Kersen
Spareribrekje
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de char siu ribs. Dep de spareribs met keukenpapier droog en draai de spareribs om zodat het vlies aan de achterzijde verwijderd kan worden. Dit gaat het beste door met een mes tussen het vlies en het botje het vlies los te maken. Als dit gelukt is, trek het vlies dan van de sparerib. Met vette vingers pak een stuk keukenpapier om het vlies mee vast te houden.
Maak te teriyakisaus door de sojasaus met het water, bruine basterd suiker, sesamolie en zwarte knoflook in een pannetje aan de kook te brengen. Roer het met een garde goed door zodat alle basterd suiker opgelost is. Maak de maïzena aan met een beetje water en roer dit goed door. Voeg de maïzena toe aan de teriyakisaus en laat deze wat indikken.
Giet de teriyakisaus in een grote bak zodat deze kan afkoelen. Schil de gember en snijd deze samen met de zwarte knoflook fijn. Voeg de fijn gesneden gember en zwarte knoflook bij de afgekoelde teriyakisaus.
Maak de marinade af door de de char siu saus, ketjap Manis, rijstwijn, honing, korianderpoeder en eventueel de rode kleurstof bij de teriyakisaus te gieten. Meng alles met een garde met elkaar. Haal 100 ml van deze marinade uit de bak en bewaar dit in een apart schaaltje, bewaar deze voor later.
Leg de spareribs in de marinade, schep de marinade over de spareribs. Dek de bak af en laat de char siu spareribs marineren tot de barbecue op temperatuur is.
Maak de barbecue gereed op 170 gr. C met de indirecte methode.
Als de barbecue op temperatuur is, zet de char siu ribs in een spareribrekje. Gaar de spareribs 2 uur met de deksel van de barbecue gesloten. Rook de spareribs met kersen pellets of rookhout.
Maak net voor de 2 uur verstreken zijn de 100 ml marinade warm in een pannetje breng dit rustig aan de kook. Als de saus laat deze dan 5 minuten op laag vuur door koken.
Haal de spareribs uit het spareribrekje en leg ze plat op het barbecue rooster. Lak de spareribs royaal in met de char siu marinade. Laat de spareribs vervolgens circa 30 minuten in de barbecue liggen zodat de char siu marinade kan karamelliseren.
Haal de char siu ribs uit de barbecue geef ze nog een likje met warme char siu marinade. De spareribs hebben nog een mooie bite, snijd de spareribs tussen de botjes in stukken.
Serveer de char siu ribs als snack, of met nasi en atjar.
Geniet ook eens van char siu van buikspek of tja sieuw van procureur.
Zie hier voor meer spareribs recepten of varkensvlees recepten van de barbecue. Of kijk eens bij de snack recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.
* kleurstof rood (levensmiddelen kleurstof kan ook weggelaten worden)