Sweet thunder ribs van Mele Best. Donders lekkers! Ribs met een zoete touch van honing en maplesiroop. En een verrassend pittige tinteling. Deze smokey ribs worden low en slow bereid op de barbecue.
Ingrediënten Sweet thunder ribs
3 Spareribs
45 ml Appelazijn
45 ml Honing
Rub
Sweet thunder saus
Rub
15 gram Bruine basterd suiker
15 gram Gerookte paprika poeder
5 gram Zeezout
2 gram Cayennepeper
2 gram Uienpoeder
1 gram Zwarte peper
Sweet thunder saus
100 ml Honing
30 ml Maple siroop
30 ml Rode pepersaus
20 gram Roomboter
Benodigdheden
Aluminiumfolie
Bakkwast
Garde
Huishoudfolie
Keukenpapier
Pan
Rookpellets Appel / Appel rookhout
Schaaltje
Smoke tube
Vijzel
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de sweet thunder ribs. Dep de spareribs met keukenpapier droog en draai de spareribs om zodat het vlies aan de achterzijde verwijderd kan worden. Dit gaat het beste door met een mes tussen het vlies en het botje het vlies los te maken. Als dit gelukt is, trek het vlies dan van de sparerib. Met vette vingers pak een stuk keukenpapier om het vlies mee vast te houden.
Meng de appelazijn samen met honing in een schaaltje. Roer dit goed door met een garde. Smeer de spareribs met behulp van een bakkwast in met het mengsel van appelazijn en honing. Laat dit 15 minuten in de spareribs trekken.
Maak een rub door de bruine basterd suiker, gerookte paprikapoeder, zeezout, cayennepeper, uienpoeder en zwarte peper met elkaar te mengen in een vijzel. Eventueel kun je hiervoor ook een elektrische koffie molen gebruiken.
Strooi de rub daarna rijkelijk over de spareribs. Dek de spareribs eventueel af met huishoudfolie en laat ze nu 60 minuten rusten en op kamertemperatuur komen.
Maak de barbecue gereed op 105 – 110 gr. C met de indirecte methode. Steek ondertussen de smoke tube met appel pellets aan zodat deze gaan smeulen.
Als de barbecue op temperatuur is, gaar de sweet thunder ribs circa 3 uur. Rook de spareribs met appel pellets of rookhout.
Maak in de tussentijd sweet thunder saus door de roomboter in een pannetje te smelten. Als de roomboter gesmolten is giet hierbij de honing en maple siroop, breng dit al roerend aan de kook. Giet als de saus kookt de rode pepersaus erbij. Roer dit goed door, laat het 5 minuten op laag vuur inkoken.
Verwarm na 3 uur roken 100 ml van de sweet thunder saus.
Haal na 3 uur de sweet thunder ribs uit de barbecue en pak deze in met aluminiumfolie giet er een beetje van de warme sweet thunder saus er bij. Leg de ingepakte spareribs terug op de barbecue voor circa 2 uur .
Haal na 2 uur de ribs uit de aluminiumfolie. Leg de spareribs terug op de barbecue. Meng het vocht dat in het aluminiumfolie zit met de warme sweet thunder saus. Leg de ribs terug op de barbecue. Smeer de ribs in met warme saus. Laat de spareribs vervolgens circa 30 tot 60 minuten in de barbecue liggen zodat de glaze kan karamelliseren.
Als de spareribs klaar zijn geef deze dan een likje met warme sweet thunder saus.
Serveer de sweet thunder ribs samen met een gegrilde maiskolf.
Zie hier voor meer spareribs recepten of varkensvlees recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.