Zuurkoolcake van Mele Best. Een heerlijke gevulde winterse cake met zuurkool, aardappel, appel en gerookte worst. Omwikkeld met ontbijtspek. Deze cake is een echte aanrader als je zin hebt in zuurkool.
Ingrediënten Zuurkoolcake
700 gram Kruimige aardappelen
500 gram Gerookte worst
500 gram Verse zuurkool
450 gram Ontbijtspek
30 gram Mosterd
2 Elstar appels
Benodigdheden
Appelboor
Appel rookpellets / hout
Bakkwast
Boter
Broodpan / cakeblik 30 cm
Dunschiller
Kookpannen 2x (of 1 kookpan 1 stoompan)
Pureestamper
Schaaltje
Smoke tube
Vork
Zeef
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de zuurkoolcake. Maak de barbecue gereed op de indirecte methode op een temperatuur van 180 gr. C. Steek eventueel ondertussen ook de smoke tube met appel pellets aan zodat deze gaan smeulen.
Zet 2 kookpannen met een beetje water op het vuur en breng deze aan de kook. Schil ondertussen de aardappels met een dunschiller en snijd de aardappels in gelijke stukken. Als het water kookt, kook de aardappelen 15 minuten. Na 15 minuten giet de aardappels af. Zet na het afgieten de pan met aardappels nog even op het fornuis en laat je ze droogstomen met het deksel eraf zodat het overtollige vocht kan verdampen.
Stoom in de tussentijd de verse zuurkool in een zeef in een kookpan met kokend water (of gebruik een stoompan). Stoom de zuurkool 5 minuten. Roer af en toe met een vork de verse zuurkool los. Stamp met een pureestamper de aardappels grof. Meng hier de gestoomde verse zuurkool doorheen.
Smeer de broodpan / cakeblik met een bakkwast in met wat boter. Leg het ontbijtspek zo in de broodpan / cakeblik dat ze de bodem bedekken en aan een kant over het cakeblik heen hangen. Bekleed nu de andere zijde van de broodpan / cakeblik en als laatste de 2 korte zijkanten. Zorg dat het ontbijtspek op de bodem over elkaar liggen.
Boor met behulp van een appelboor het klokhuis uit de Elstar appels. Schil ze daarna met een dunschiller. Snijd de appels vervolgens in gelijkmatige schijven.
Leg wat appelschijven in de met ontbijtspek beklede broodpan / cakeblik. Verdeel hierover een laagje zuurkoolstamp. Leg hierop weer een paar appelschijven. Snijd de gerookte worst zo dat deze in de broodpan / cakeblik past. Leg deze in het midden op de appelschijven.
Bedek deze met de rest van de zuurkoolstamp. Druk alles stevig aan. Verdeel hierover de rest van de appelschijven. Snijd het restant van de gerookte worst in plakjes en leg deze op de appelschijven. Vouw het ontbijtspek over de zuurkoolcake om en om dicht, zodat deze mooi gesloten is. Druk het nogmaals stevig aan.
Als de barbecue op temperatuur is zet de zuurkoolcake in de barbecue boven de indirecte zone en laat deze 30 tot 40 minuten garen. Leg de smoke tube met appel pellets of rookhout in de barbecue.
Giet na 30 tot 40 minuten het vocht uit het de broodpan / cakeblik. Vang dit vocht op in een schaaltje om hier een glaze van te maken. Haal de cake uit het de broodpan / cakeblik.
Meng het vocht in het schaaltje met de mosterd. Glaceer de cake rondom met behulp van een bakkwast. Zet de cake terug op de indirecte zone van de barbecue. Gaar de zuurkoolcake nog circa 30 minuten tot het ontbijtspek mooi van kleur en er een smakelijke korst ontstaat.
Haal de cake uit de barbecue en laat deze nog 10 minuten rusten voor het serveren.
Kijk hier voor meer groenten recepten of varkensvlees recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.