Snert uit de Dutch oven. Deze soep gemaakt van spliterwten ook bekend als erwtensoep. Deze soep zit boordevol groenten als knolselderij, aardappelen, winterpeen, ui, prei en platte peterselie met gerookte platte rib, schouder karbonade en zelf gerookte worst. Deze soep wordt veel in de winter gegeten samen met (rogge)brood en katenspek.
Ingrediënten Snert
3000 ml Water
1000 gram Knolselderij
1000 gram Uien
1000 gram Winterwortel
500 gram Aardappel
500 gram Spliterwten
500 gram Gerookte worst
500 gram Platte rib
500 gram Prei
500 gram Schouderkarbonade
125 gram Vetspek blokjes
70 gram Platte peterselie
20 gram Zeezout
Benodigdheden
Dutch oven 8 liter
Dunschiller
Pollepel
Schaal
Schuimspaan
Staafmixer
Rookmot beuken
Smoke tube / cold smoke generator
Zeef
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de Snert. Maak de barbecue gereed voor warm roken met een temperatuur van 107 gr. C. Steek gelijk de smoke tube aan zodat deze gaat roken. Als de barbecue op temperatuur is rook de platte rib en schouderkarbonade 30 tot 60 minuten.
Spoel de spliterwten af in een zeef onder koud stromend water. Schud de spliterwten in de Dutch oven, voeg daarbij de vetspek blokjes en zeezout. Giet hierbij 3 liter koud water.
Haal na 30 tot 60 minuten roken de platte rib en schouderkarbonades van de barbecue, leg deze in de Dutch oven bij de spiterwten, vetspek blokjes en zeezout.
Verhoog de temperatuur van de barbecue naar 130 – 140 gr. C. met de directe methode. Als de barbecue op temperatuur is zet de Dutch oven met deksel in de barbecue en sluit de deksel. Breng het aan de kook en schuim indien nodig de bouillon af met een schuimspaan. Laat de snert 45 minuten trekken.
Schil in de tussentijd de aardappels, knolselderij en winterwortels. Snijd ze daarna in gelijke blokjes. Snijd de prei in de lengte door en was het de prei onder koud stromend water. Snijd daarna de prei in dunne ringetjes. Pel de ui en snijd deze in blokjes. Was de platte peterselie en snijd deze fijn. Bewaar deze groente in schalen.
Haal na 45 minuten trekken de Dutch oven uit de barbecue en voeg de helft van de in blokjes gesneden aardappels, knolselderij, winterwortel en ui toe. Samen met de helft van de fijn gesneden prei en platte peterselie.
Zorg dat je nu op de indirecte methode de snert verder gaart op 100 -110 gr. C.
Zet de Dutch oven met deksel terug in de barbecue en breng het geheel aan de kook met regelmatig roeren aan de kook. Als het kookt laat het minimaal 30 minuten rustig door pruttelen en roer het regelmatig een keer door met een pollepel.
Haal na minimaal 30 minuten rustig pruttelen de platte rib en schouderkarbonade uit de Dutch oven. Snijd of trek het vlees in stukjes. Pureer de snert met een staafmixer tot een gladde soep.
Voeg het fijn gesneden vlees samen met de andere helft van de in blokjes gesneden aardappels, knolselderij, winterwortel en ui toe. Samen met de andere helft van de fijn gesneden prei en platte peterselie. Breng het geheel aan de kook met regelmatig roeren aan de kook.
Snijd de gerookte worst in plakjes en voeg tot zodra de snert kookt. Roer de gerookte worst er met een pollepel doorheen. Laat het nu nog 20 minuten* rustig doorkoken en roer het regelmatig een keer door met een pollepel.
Haal de Dutch oven uit de barbecue en serveer de stevige snert in warme kommen, met daarbij vers gebakken brood met Katenspek of Zeeuw spek.
De tweede dag is de snert nog lekkerder, de smaken zijn dan nog meer ingetrokken. De soep kan in kleinere porties ingevroren worden.
Kijk hier voor meer soep recepten van de barbecue. Voor meer Dutch oven recepten klik hier.
Veel barbecue plezier.
* Naar gelang van de gaarheid van je groente kan dit wat korter of langer duren.