Gamba beef fajita van Mele Best. Deze TexMex style fajita gemaakt van gamba’s en bavette. Surf en Turf fajita’s welke heerlijk gemarineerd zijn met lekkere kruiden en bereid op de barbecue.
Ingrediënten Gamba beef fajita
500 gram Bavette
500 gram Gamba’s
1 Gele paprika
2 Rode paprika’s
1 Grote ui
Bavette
120 ml Limoensap
120 ml Sojasaus
120 ml Zonnebloemolie
60 gram Bruine basterd suiker
5 gram Komijnpoeder
4 tenen Knoflook
2 gram Zwarte peper
1 Rode peper
Gamba
20 ml Limoensap
20 ml Sojasaus
3 gram Chipotle peper
2 gram Korianderpoeder
2 gram Komijnpoeder
1 gram Knoflookpoeder
1 gram Uienpoeder
1 gram Zeezout
1 gram Zwarte peper
Benodigdheden
Bakplaat / Skillet
Huishoudfolie
Kernthermometer
Keukenmachine
Kom
Vijzel
2 Zip-zakken
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de gamba beef fajita. Maak de marinade voor de bavette en gele paprika, rode paprika en ui. Meng hiervoor de limoensap, sojasaus en zonnebloemolie in een ruime kom voor de marinade. Maak de bruine suiker, komijn, zwarte peper, rode peper en de knoflook fijn in de keukenmachine. Giet de mix van limoensap, sojasaus en zonnebloemolie bij de marinade in de keukenmachine en mix alles goed door elkaar tot er een mooie marinade ontstaat.
Maak een rub voor de gamba’s door de chipotle peper, korianderpoeder, komijnpoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, zeezout en zwarte peper te mengen. Je kunt het in een bakje door elkaar roeren of in een vijzel doen.
Snijd de gele en rode paprika’s in gelijke repen en de ui in halve cirkels. Schep deze gesneden groenten in een zip-zak en giet hier ⅓ van de marinade bij.
Leg de bavette in een zip-zak giet hierbij de rest van de marinade. Leg de zip-zakken voor 3 tot 10 uur in de koelkast om te marineren. (Laat de bavette niet langer marineren dan 10 uur, dit komt de bavette niet ten goede door de zuren in de marinade.)
Leg gamba’s in een schaal bestrooi deze rondom met de rub. Masseer de rub stevig in de gamba’s. Laat dit 15 minuten intrekken op een koele plek. Meng alvast de limoensap met de sojasaus. Giet na 15 minuten de marinade over de gamba’s. Dek de gamba’s af met huishoudfolie en zet deze in de koelkast en laat het minimaal 3 uur marineren.
Haal na het marineren de gamba’s, bavette en groente uit de koelkast en laat deze op kamertemperatuur komen. Haal de daarna de bavette uit de zip-zak en giet de marinade weg. Laat de marinade uit de zip-zak van de groente lopen.
Maak de barbecue gereed met een directe zone en laat hem goed heet worden tot een temperatuur van 300 gr. C. Laat de bakplaat gelijk mee heet worden.
Als de barbecue op temperatuur is, gril de bavette om en om op de barbecue. Gaar de bavette tot een kerntemperatuur van 48 – 50 gr. C. Haal de bavette van de barbecue en laat deze even rusten.
Bak de gamba’s op de bakplaat tot ze mooi van kleur zijn. Haal de gamba’s van de bakplaat. Roerbak de groenten op de bakplaat tot sommige groente wat lekker donker worden.
Snijd voor de gamba beef fajita de bavette na het rusten haaks op de draad in dunne repen, Giet het vleesvocht over de groenten en roer alles nog eens goed door. Leg de bavette repen en de gamba’s op de groente, als de bavette een kerntemperatuur heeft van 55 gr. C. kan de bakplaat met je fajita’s van de barbecue. Serveer de gamba beef fajita met warme tortilla’s, zure room en guacamole.
Zin in andere fajita recepten: fajitarol, beef chicken fajita of fajita.
Zie hier voor meer Tex Mex recepten of rundvlees recepten van de barbecue. Of kijk eens bij de vis recepten of garnalen recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.