Fajita van Mele Best. Deze runder fajita is TexMex gerecht en wordt gemaakt van bavette. Eerst heerlijk gemarineerd. Waarna gegrild op de barbecue met paprika en ui. Het wordt geserveerd met sla, komkommer, tomaat en tortilla.
Ingrediënten Fajita
600 gram Bavette
1 Gele paprika
1 Groene paprika
1 Rode paprika
1 Ui
Marinade
Marinade
60 gram Bruine basterd suiker
1 Chilipeper
2 theelepel Komijn
4 tenen Knoflook
110 ml Limoensap
110 ml Sojasaus
1½ theelepel Zwarte peper
110 ml Zonnebloemolie
Benodigdheden
Aluminiumfolie
Kom
Kernthermometer
Keukenmachine
Keukenpapier
Pan of bakplaat
Skillet
Zip-zakken
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de fajita. Mix limoensap, sojasaus en de zonnebloemolie in een ruime kom voor de marinade. Maak de bruine basterd suiker, komijn, zwarte peper, chilipeper en de knoflook fijn in de keukenmachine. Giet de mix van limoensap, sojasaus en zonnebloemolie toe in de keukenmachine en mix alles goed door elkaar tot er een mooie marinade ontstaat.
Snijd het vlees in 2 gelijke delen, dit is makkelijker bij de bereiding omdat de bavette niet over de gehele lengte dezelfde dikte heeft. Voor de groente bij de fajita snijd de paprika’s in gelijke repen en de ui in halve cirkels. Doe deze gesneden groenten in een zip-zak en giet hier ⅓ van de marinade bij. Leg de bavette stukken in een zip-zak met de rest van de marinade. Leg de zakken voor 3 tot 10 uur in de koelkast om te marineren. (Laat de bavette niet langer marineren dan 10 uur, dit komt de bavette niet ten goede door de zuren van marinade.) Haal voor het bereiden de bavette uit de koelkast en laat deze op kamertemperatuur komen.
Bereid de barbecue voor met een directe en indirecte zone en laat hem goed heet worden 225 – 250 gr. C. Als de barbecue op temperatuur is, haal je de bavette uit de zip-zak en dep je ze droog met een stuk keukenpapier. Gaar de bavette indirect tot ze een kerntemperatuur bereikt hebben van 48 – 50 gr C. Grill daarna de bavette direct boven de hete kolen tot ze mooi bruin zijn en een kerntemperatuur bereikt hebben van 55 gr. C. Leg de bavette op een bord onder een stuk aluminiumfolie om te rusten.
Roerbak de groenten in een hete pan of bakplaat tot sommige groente wat lekker donker worden. Snijd de bavette na het rusten haaks op de draad in dunne repen, giet het vleesvocht over de groenten en roer alles nog eens goed door. Leg de bavette op de groente en serveer de fajita met warme tortilla’s, zure room en guacamole.
Zin in andere fajita recepten: fajitarol, beef chicken fajita of gamba beef fajita.
Zie hier voor meer Tex Mex recepten of rundvlees recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.