Tja sieuw van Mele Best. Tja sieuw, tja siu, char siu of cha sieuw allemaal namen voor Kantonees geroosterd varkensvlees. Heerlijk gemarineerde procureur dat geroosterd op wordt op de barbecue.
Ingrediënten Tja sieuw
1500 gr Procureur
Tja sieuw marinade
Saus
Tja sieuw marinade
30 gram Honing
30 gram Lichte basterd suiker
30 ml Mirin
25 gram Tomatenketchup
20 ml Lichte sojasaus
20 ml Sojasaus
20 ml Zonnebloemolie
5 gram Vijfkruidenpoeder
2 tenen Knoflook
1 gram Zwarte peper
1 gram Voedingskleurstof rood *
Saus
80 gram Honing
30 ml Lichte sojasaus
20 ml Water
Benodigdheden
Bakkwast
Garde
Kernthermometer
Pan
Pannetje
Schaal
Vacuümmachine of Zip-zak
Vacuümzakken
Zeef
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de Tja sieuw. Maak als eerste de marinade, hak hiervoor de tenen knoflook fijn. Verwarm de zonnebloemolie in een pan. Fruit de knoflook kort aan. Voeg hierbij de lichte basterd suiker, vijfkruidenpoeder en zwarte peper. Roer dit met een garde door tot de basterd suiker is opgelost. Voeg de honing, mirin, tomatenketchup, lichte sojasaus en sojasaus toe. Breng dit al roerend aan de kook. * Eventueel kun je op het laatst nog de voedingskleurstof rood toevoegen. Hiervan krijgt het vlees de bekende rode kleur. Laat de marinade tot kamertemperatuur afkoelen.
Maak de procureur schoon door overtollig vet en eventuele vliesjes weg te snijden. Snijd de procureur in stukken van 5 cm. Verdeel ieder stuk in gelijkmatige stukken.
Leg de procureur in de afgekoelde marinade. Meng alles goed door elkaar zodat de marinade goed om de procureur stukken verdeeld zit. Giet de marinade met de procureur stukken in een vacuumzak en trek dit vervolgens vacuüm. Laat het voor 48 uur marineren in de koelkast.
Haal na 48 uur de procureur stukken in de marinade uit de koelkast. Giet de marinade met procureur af in een zeef. Houd de opgevangen marinade achter. Laat het Tja sieuw op kamertemperatuur komen
Maak de barbecue gereed met een indirecte zone en directe zone met een temperatuur van 190 gr. C. Leg het vlees boven de indirecte zone en laat het 10 minuten garen met de deksel van de barbecue gesloten. Bestrijk na 10 minuten de tja sieuw met behulp van een bakkwast met de marinade. Sluit de deksel van de barbecue en laat het weer 10 minuten garen.
Maak ondertussen de saus door de honing samen met de lichte sojasaus en water in een pannetje aan de kook te brengen. Roer het goed door met een garde en houd het warm op laag vuur.
Draai na 10 minuten het vlees om en bestrijk het met de marinade. Gaar het tot een kerntemperatuur van 72 gr. C. Rooster de Tja sieuw hierna om en om af boven de directe zone. Blijf bij de barbecue aanwezig zodat het vlees niet verbrand.
Haal de Tja sieuw uit de barbecue, en schenk er de warme saus overheen. Serveer de Tja sieuw samen met rijst en atjar.
Geniet ook eens van deze char siu of deze char siu ribs.
Kijk hier voor meer varkensvlees recepten of procureur recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.
* Optioneel