Char siu van Mele Best. Dit rood geroosterd varkensvlees is gemaakt van buikspek zonder zwoerd, smaakvol gemarineerd en daarna geroosterd op de barbecue.
Ingrediënten Char siu
1000 gram Buikspek zonder zwoerd
Char siu marinade
Char siu marinade
100 gram Char siu saus
20 gram Honing
20 ml Ketjap Manis
20 ml Mirin
20 ml Sojasaus
20 ml Teriyakisaus
20 gram Verse gember
3 tenen Knoflook
1 gram Voedingskleurstof rood *
Benodigdheden
Aluminiumfolie
Bakje
Garde
Kernthermometer
Kom
Zip-zak
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de char siu. Hak de gember en knoflook fijn voor in de marinade. Maak een marinade van de char siu saus, honing, ketjap Manis, mirin, sojasaus, teriyakisaus, gember en knoflook. Voeg al deze ingrediënten in een kom en meng dit tot een marinade. * Eventueel kun je op het laatst nog een voedingskleurstof rood toevoegen. Hiervan krijgt het buikspek de mooie rode kleur.
Snijd het buikspek in mooie plakken van circa 2 cm dik. Leg het buikspek in een zip-zak en giet de marinade erbij. Laat het minimaal 24 uur in de koelkast marineren. Keer het regelmatig een keer om.
Haal het buikspek uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Vang de marinade op in een bakje. Hiermee wordt het buikspek later nog ingesmeerd.
Bereid de barbecue voor met een directe en indirecte zone 180 gr. C. Als de barbecue op temperatuur is, mag het buikspek op de indirecte zone. Geef de bovenkant van het buikspek eventueel nog een likje van de marinade. Laat het buikspek 20 minuten rustig liggen met de deksel gesloten.
Na 20 minuten draai het buikspek om en smeer het weer in met de marinade. Laat het buikspek weer 20 minuten rustig liggen met de deksel gesloten. Breng de barbecue na de 2e 20 minuten naar een temperatuur van 200 gr. C. Als het buikspek een kerntemperatuur heeft van 74 gr. C. grill het dan direct boven hete kolen om en om. Tot het buikspek mooi van kleur is, circa 3 minuten per kant. Blijf bij de barbecue zodat het buikspek niet verbrand.
Laat de het buikspek even rusten onder aluminiumfolie. Snijd voor het serveren de char siu in mooie blokjes.
Geniet ook eens van deze tja sieuw of deze char siu ribs.
Kijk hier voor meer varkensvlees recepten of buikspek recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.
* Optioneel