Thaise kipsate van Mele Best. Thaise sate van kippendijen, de sate wordt vooraf gemarineerd. Hierdoor wordt de kip lekker mals en blijft ook lekker sappig. Daarna wordt de kipsate heerlijk gegrild op de barbecue.
Ingrediënten Thaise kipsate
1000 gr Kippendijen
Thaise satemarinade
Thaise satemarinade
200 ml Kokosmelk
10 ml Mirin
10 gram Palmsuiker
6 gram Komijnzaad gemalen
6 gram Zeezout
6 gram Citroengras
5 gram Koriander gemalen
3 gram Laos gemalen
3 gram Kurkuma gemalen
2 gram Witte peper
1 gram Kaneel
Benodigdheden
Garde
Kernthermometer
Schaal
Spiesen
Vacuümmachine of Zip-zak
Vacuümzakken
Zeef
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de Thaise kipsate. Maak als eerste de Thaise satemarinade, knus hiervoor het citroengras en hak het vervolgens zo fijn mogelijk. Schep dit in een ruime schaal. Voeg hierbij volgende ingrediënten, palmsuiker, komijnzaad gemalen, zeezout, koriander gemalen, kurkuma gemalen, laos gemalen, witte peper en kaneel. Roer dit met een garde goed door. Schenk hierbij de kokosmelk en mirin roer dit nogmaals door tot alle kruiden zijn opgenomen.
Maak zo nodig de kippendijen schoon door overtollig vet en eventuele peesjes weg te snijden. Snijd de kippendijen in gelijkmatige blokjes. Leg de kippendijen blokjes in de Thaise satemarinade. Meng alles goed door elkaar zodat de marinade goed om de kippendijen blokjes verdeeld zit.
Giet de marinade met de kippendijen blokjes in een vacuumzak en trek dit vervolgens vacuüm. Laat het voor minimaal 3 uur marineren in de koelkast. Mocht er tijd voor zijn laat het gerust 24 uur marineren.
Haal na 3 uur (liefst 24 uur) de kippendijen blokjes in de marinade uit de koelkast. Giet de marinade met kippendijen blokjes af in een zeef. Rijg de kippendijen blokjes aan spiesen*. Laat de Thaise kipsate rustig op kamertemperatuur komen.
Maak de barbecue gereed met een directe en indirect zone met een temperatuur van 200 gr. C. Leg de sate boven de indirect zone en gaar ze tot een kerntemperatuur van 65 gr. C. Draai ze om de paar minuten om en vergeet niet de deksel van de barbecue te sluiten.
Gril de Thaise kipsate daarna boven het vuur tot een kerntemperatuur van 72 – 74 gr. C. Blijf bij de barbecue aanwezig zodat de sate niet verbrand.
Garneer de Thaise kipsate eventueel met wat verse koriander en fijn gesneden rode peper. En serveer het samen met Thaise pindasaus.
Geniet ook eens van deze Thaise bavette sate of Thaise procureur spiesjes.
Zie hier voor meer gevogelte recepten of sate recepten van de barbecue. Of kijk eens bij de snack recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.
* Indien je gebruik maakt van houten satestokjes laat deze dan minimaal 30 minuten weken in water.