Gerookte worst van Mele Best. Verse worst gerookt op de barbecue. Daarna gegaard en warm afgerookt. Heerlijk voor de snert of stamppot.
Ingrediënten Gerookte worst
2x 500 gram Verse worst
Benodigdheden
Bak
Bakpapier
Keukenpapier
Rookpellets Kers / Rookmot Beuk
Smoke tube / cold smoke generator
Sous vide stick
Vacuümmachine
Vacuümzakken
Water
Bereiding
Zet de ingrediënten klaar voor de gerookte worst. Dep de verse worst droog met keukenpapier en laat de verse worst minimaal 2 uur drogen buiten de koelkast. Dek de verse worst niet af.
Maak ondertussen de barbecue gereed voor koud roken. Steek de smoke tube gevuld met kersen pellets en beuken rookmot aan tot deze gaat roken. Leg deze dan in de barbecue.
Leg de verse worst in de barbecue en laat circa 1,5 uur roken. Leg de worsten voldoende uit elkaar, hierdoor kleuren de worsten egaal. Controleer dat de temperatuur bij het roken onder de 37 gr. C. blijft. De worst zal droog gaan aanvoelen.
Terwijl de worst ligt te roken vul een ruime bak met water en verwarm deze met de sous vide stick tot 77 gr. C.
Haal na het roken de worst uit de barbecue leg ze per worst in een vacuümzak en trek deze vacuüm. Leg de vacuüm verpakte worst in de bak met water op 77 gr. C. Gaar de worsten 45 minuten op 77 gr. C. sous vide.
Maak in de barbecue gereed voor warm roken op circa 80 gr. C. Haal na het sous vide garen de worsten uit de vacuümzakken. Leg de worst terug in de barbecue en rook de worsten 2 uur af met kersen pellet en beukenmot.
Koel de worst na het warm roken direct af onder koud stromend water of leg ze 10 minuten in ijswater. Door de worst snel terug te koelen verrimpelt de worst minder snel. Dep de worst na het koelen droog met keukenpapier. Leg de worsten tussen een vel bakpapier en laat ze 2 uur drogen op kamertemperatuur, hierdoor zal de worst mooi van kleur worden.
Vacumeer de worst na het drogen. De worst kan tot gebruik prima 3 tot 4 maanden in de vriezer bewaard worden.
Deze gerookte worst smaakt prima in snert, zuurkoolcake of bij een andere stamppot.
Probeer ook eens deze gerookte procureur.
Zie hier voor meer worst- of varkensvlees recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.