Sate van de haas van Mele Best. Is het vlees nu van de haas of van een varken? Deze heerlijke sate wordt gemaakt van varkenshaas. Dus het is van het varken. Deze sate wordt eerst gemarineerd en daarna gegaard en gegrild op de barbecue.
Ingrediënten sate van de haas
1000 gram Varkenshaas
Satemarinade
Satemarinade
200 ml Ketjap Manis
100 ml Zonnebloemolie
50 gram Bruine basterd suiker
30 ml Limoensap
30 ml Gembersiroop
20 gram Sambal Manis
10 gram Komijnzaad
Benodigdheden
Garde
Kernthermometer
Pan
Satesaus
Schaal
Sate pennen
Zeef
Zip-zak
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de sate van de haas.. Maak als eerste de satemarinade. Meng hiervoor de ketjap Manis, zonnebloemolie, limoensap, gembersiroop samen in een schaal. Voeg hierbij de bruine basterd suiker, sambal Manis. Roer dit alles goed door met een garde tot dit alles door de marinade opgenomen is.
Verwarm in een pan met een dikke bodem het komijnzaad, tot deze begint te geuren. Zodra het komijnzaad gaat geuren voeg deze bij de satemarinade en roer dit door tot het helemaal is opgenomen door de marinade.
Snijd de varkenshaas in gelijkmatige blokjes van circa 2 bij 2 cm. Leg deze varkenshaas blokjes in een schaal, met de satemarinade. Verdeel de satemarinade goed met de varkenshaas blokjes. Schep de sate van de haas over in een zip-zak en laat dit minimaal 3 uur marineren. Het liefst 24 uur.
Haal na het marineren de varkenshaas blokjes uit de marinade. Rijg deze vervolgens aan de satepennen. Mocht er gebruik gemaakt worden van houten satestokjes laat deze dan minimaal 30 minuten weken in water zodat ze niet verbranden op de barbecue. Laat de sate van de haas rustig op kamertemperatuur komen.
Maak de barbecue gereed voor met een directe zone en indirecte zone met een temperatuur van 180 gr. C.
Gaar de sate indirect op de barbecue. Grill ze daarna kort af boven de directe zone. Blijf bij de barbecue aanwezig zodat de sate niet verbrand. Houd voor de sate van de haas een kerntemperatuur aan van 64 tot 67 gr. C.
Haal de sate van de barbecue en serveer deze met zelf gemaakte satesaus. Garneer de sate van de haas eventueel met wat gebakken uitjes en lente ui.
Liefhebber van varkenshaas? Probeer dan deze varkenshaas trappist speksaus eens.
Zie hier voor meer sate recepten of varkensvlees recepten van de barbecue. Of kijk eens bij de snack recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.