Rodekool van de barbecue. Deze kleurrijke verse rodekool is bereid in een Dutch oven op de barbecue. Verse rode kool met goudreinet appels en cranberry’s. Het is niet alleen een smakelijke, maar vooral ook erg gezond bijgerecht.
Ingrediënten Rodekool
1200 gram Rodekool
150 gram Cranberry’s
60 ml Appelazijn
30 ml Zonnebloemolie
6 Kruidnagels
3 Laurier blaadjes
3 Uien
2 tenen Knoflook
1 Goudreinet
Benodigdheden
Dutch oven 6,5 liter
Water
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor rodekool. Maak de barbecue gereed voor direct barbecueën met een temperatuur van 220 gr. C. Plaats de Dutch oven zonder deksel op de barbecue zodat deze gelijk warm kan worden.
Schil een flinke goudreinet en snijd deze in stukjes. Verwijder de buitenste bladeren van de kool. Snijd de kool in 4 gelijke parten en verwijder de harde kern van de kool aan de onderkant. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Steek de kruidnagels in de laurier blaadjes.
Gril de parten rodekool om en om in circa 8 minuten boven de directe zone van de barbecue. Haal de kool van de barbecue, laat deze even afkoelen. Snijd de kool daarna in dunne reepjes.
Plaats de Dutch oven boven de directe zone en verwarm de zonnebloemolie. Als de zonnebloemolie heet is fruit hierin de ui en knoflook 3 minuten. Voeg de gesneden kool toe en bak deze 3 minuten mee. Voeg de goudreinet stukjes en cranberry’s toe in de Dutch oven en roer deze door de kool.
Leg de laurier blaadjes met de kruidnagels op de rodekool. Giet als laatste de appelazijn bij de kool. Roer dit alles nog een keer door. Voeg eventueel een scheut water toe als er te weinig vocht in de Dutch oven is. Breng het geheel aan de kook. Verlaag de temperatuur van de barbecue naar 120 gr. C. en gaar de rodekool in circa 50 minuten.
Deze rodekool kan prima bij stoofvlees gerechten zoals zuurvlees, hachee of deze wildzwijnstoof.
Zie hier voor meer groenten recepten en of vegetarische recepten van de barbecue. Voor overige of Dutch oven recepten kijk hier.
Veel barbecue plezier.