Zuurvlees van Mele Best. Heerlijk zuurvlees van de barbecue. Dit heerlijke Limburgs (zoervleisj) stoofvlees streekgerecht gemaakt in de Dutch oven.
Ingrediënten Zuurvlees
900 gram Runder riblap
600 gram Uien
450 ml Water
225 ml Appelazijn
225 ml Natuurazijn
160 gram Bruine basterd suiker
90 gram Frutesse Maestrichter stroop
8 Jeneverbessen
5 plakken Ontbijtkoek
4 Kruidnagels
4 blaadje Laurier
Benodigdheden
Bak
Dutch oven 4,5 liter
Huishoudfolie
Keukenpapier
Schuimspaan
Thee-ei
Vergiet
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor het zuurvlees. Snijd de runder riblap in grove stukken. Giet het water samen met de appelazijn en natuurazijn in een ruime bak. Schep het de grove stukken riblap in de bak.
Stop de jeneverbessen, kruidnagels en laurier in een thee-ei. Sluit het thee-ei en hang deze in de bak. Dek deze af met huishoudfolie en laat het 24 uur marineren in de koelkast.
Haal na 24 uur marineren het vlees uit de koelkast. Schep het vlees uit de marinade en laat deze uitlekken in en vergiet. Vang de marinade op. Dep het vlees met keukenpapier droog.
Maak de barbecue gereed op de indirecte methode op een temperatuur van 180 gr. C. Zet de Dutch oven alvast in de barbecue zodat deze kan opwarmen.
Pel in de tussentijd de uien en snijd deze in grove stukken. Schenk wat olie in de Dutch oven en fruit hier de grof gesneden ui in aan. Haal na het fruiten de ui uit de Dutch oven. Laat de Dutch oven weer heet worden.
Laat wat olie in de Dutch oven warm worden en braad hierin het vlees aan tot het mooi goud bruin is. Voeg de uien bij het vlees in de Dutch oven. Blus het geheel af met de opgevangen marinade tot het vlees onder staat.
Voeg de bruine basterd suiker toe en hang het thee-ei met de kruiden in de Dutch oven. Breng het geheel aan de kook. Verlaag de temperatuur van de barbecue naar 120 gr. C. en laat het zuurvlees 2 uur sudderen met de deksel op de Dutch oven.
Controleer af en toe of er schuim op het zuurvlees komt, schep deze dan met een schuimspaan af. Als het vlees na circa 2 uur gaar is en uit elkaar valt voeg de plakken ontbijtkoek en Frutesse Maestrichter stroop toe. Dit om de saus te binden. Haal het thee-ei uit de Dutch oven. Laat het zuurvlees nog minimaal 60 minuten sudderen. Houd de deksel van de Dutch oven gesloten. Mocht het vlees nog te zuur zijn voeg dan nog wat Frutesse Maestrichter stroop toe.
Haal de Dutch oven met zuurvlees uit de barbecue en zet deze zo op tafel. Serveer het samen met verse friet, mayonaise en appelmoes. Of probeer het eens met rode kool van de barbecue.
Zie hier voor meer Dutch oven recepten, stoofvlees recepten of rundvlees recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.