Hachee van Mele Best. Dit is een traditioneel Nederlands stoofgerecht. Deze hachee op basis van rundvlees gekruid met bloem, zout en peper, uien en runderbouillon wordt bereid in een Dutch oven in de barbecue.
Ingrediënten Hachee
1000 gram Runder riblappen
1000 gram Uien
1000 ml Runderbouillon
60 ml Zonnebloemolie
50 gram Appelstroop
40 gram Roomboter
30 gram Bloem
10 gram Zeezout
7 Kruidnagels
4 Blaadjes laurier
3 gram Zwarte peper
Benodigdheden
Dutch oven 4,5 liter
Pollepel
Schaal
Schuimspaan
Thee-ei
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de hachee. Maak de barbecue gereed voor indirect barbecueën met een temperatuur van 180 gr. C. Laat de Dutch oven gelijk mee warm worden op de barbecue.
Snijd de runder riblap in stukjes van 2 bij 2 cm. Meng in een schaal de bloem samen met het zeezout en zwarte peper. Hussel de runder riblap stukjes door het mengsel. Laat het rustig op kamertemperatuur komen. De bloem zorgt voor een mooie bruine kleur en zorgt dat de saus mooi indikt.
Pel de uien en snijd deze in vieren en vervolgens in kwart ringen. Stop de kruidnagels en laurier in een thee-ei. Sluit het thee-ei.
Schenk de helft van zonnebloemolie in de warme Dutch oven braad de helft van de riblap stukjes hierin aan tot ze mooi goud bruin zijn. Schep het met een schuimspaan uit de Dutch oven. Giet het restant van de zonnebloemolie in de Dutch oven en braad hierin de andere helft van de riblap stukjes. Schep dit ook weer uit de Dutch oven en bewaar dit bij de eerste helft.
Smelt de roomboter en fruit hier de grof gesneden ui in aan tot deze mooi bruin van kleur zijn. Schraap eventueel het baksel van de bodem van de Dutch oven. Voeg het vlees bij de uien in de Dutch oven en meng het met een pollepel door elkaar. Blus het geheel af met de runderbouillon tot zodat alles onderstaat. Hang het thee-ei met de kruiden in de Dutch oven. Breng het geheel aan de kook. Verlaag de temperatuur van de barbecue naar 120 gr. C. en laat de hachee 2 uur sudderen met de deksel op de Dutch oven.
Controleer af en toe of er schuim op de hachee komt, schep deze dan met een schuimspaan af. Voeg na 2 uur de appelstroop toe en roer deze door het gerecht. Leg de deksel van de Dutch oven niet helemaal terug op de pan, zodat deze nog wat openstaat.
Laat hachee nog minimaal 60 minuten sudderen en de saus wat indikken. Haal de Dutch oven met de hachee uit de barbecue en verwijder het thee-ei uit de Dutch oven.
Zet de Dutch oven met hachee zo op tafel. Serveer het samen met aardappelpuree en rodekool.
Zie hier voor meer Dutch oven recepten, stoofvlees recepten of rundvlees recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.