Pulled beef van Mele Best. Uit elkaar getrokken rundvlees, gemaakt van een runder onderrib. Low en slow gerookt en gegaard op de barbecue.
Ingrediënten Pulled beef
2000 gram Runder onderrib
Injectiemix voor Pulled beef
Barbecuerub voor Pulled beef
20 ml Gembersiroop
Injectiemix voor Pulled beef
250 ml Runder bouillon
5 druppels Rode pepersaus
3 druppels Worcestershire saus
Barbecuerub voor Pulled beef
20 gram Bruine basterd suiker
20 gram Zeezout
8 gram Zwarte peper
6 gram Knoflookpoeder
6 gram Uienpoeder
4 gram Mosterdpoeder
4 gram Chilipoeder
2 gram Komijnpoeder
Benodigdheden
Aluminiumfolie
Bakkwast
Bourbon blend smoke pellets / whiskey rookhout
Huishoudfolie
Kernthermometer
Marinadespuit
Vijzel
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de pulled beef. Maak de runder onderrib schoon door overtollig vet en vliesjes te verwijderen. Maak de barbecuerub door de bruine basterd suiker, zeezout, zwarte peper, knoflookpoeder, uienpoeder, mosterd poeder, chilipoeder en komijnpoeder met elkaar te mengen in een vijzel. Eventueel kun je hiervoor ook een elektrische koffie molen gebruiken.
Meng voor de injectiemix de runder bouillon samen met de rode pepersaus en worcestershire saus met elkaar. Smeer de runder onderrib in met de gembersiroop en bestrooi deze rijkelijk in met de barbecuerub. Masseer dit vervolgens goed in. Pak de runder onderrib daarna stevig in met huishoudfolie.
Injecteer de runder onderrib nu om de 5 cm met de injectiemix. Gebruik hiervoor een marinadespuit. Wikkel het hierna nog eens in met huishoudfolie zodat de marinade er niet uit kan lopen. Leg hierna de runder onderrib 4 tot 8 uur (liefst een nacht) in de koelkast liggen om te marineren.
Maak de barbecue / smoker gereed op de indirecte methode op een temperatuur van 105 gr. C. Steek eventueel ondertussen ook de smoke generator met bourbon smoke pellets aan zodat deze gaan smeulen. Hiervoor kan ook ander rookhout gebruikt worden.
Haal het vlees ruim om tijd uit de koelkast zodat het rustig op temperatuur kan komen. Verwijder de huishoudfolie en strooi nog wat barbecue rub over het vlees.
Leg het vlees op de indirecte zone van de barbecue / smoker en gaar de runder onderrib tot een kerntemperatuur van 90 – 94 gr. C. Leg de smoke generator of rookhout in de barbecue / smoker. *
Haal het vlees uit de barbecue / smoker laat het 15 minuten uit dampen. Pak het daarna stevig in met aluminiumfolie. Laat de pulled beef een 60 minuten rusten in aluminiumfolie. Trek daarna de beef met 2 vorken uit elkaar (zoals bij pulled pork) tot mooi draadjesvlees. Er zal nu een mooie rookring tegenkomen.
Meng eventueel de pulled beef met wat opgevangen vocht uit de aluminiumfolie.
*De pulled beef kan tijdens het garen ook ingepakt worden met aluminiumfolie. Gaar het vlees 8 uur waarna het ingepakt wordt tot een kerntemperatuur van 80 gr. C. Hierna gaat het vlees uit de aluminiumfolie en gaar het door tot een kerntemperatuur van 90 – 94 gr. C.
Geniet ook eens van dit cornbread bij de pulled beef.
Zie hier voor rundvlees recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.