Kofta van Mele Best. Deze kofta “gehaktballetjes” zijn gemaakt van heerlijke gekruid runder gehakt. Ze worden rustig gegaard op de barbecue.
Ingrediënten Kofta
500 gram Half om half gehakt
120 gram Barbecuesaus
50 gram Bulgur
50 ml Water
40 gram Pijnboompitten
10 gram Verse munt
10 gram Bladpeterselie
2 tenen Knoflook
1 Ei
1 Ui
Benodigdheden
Kersen pellets / rookhout
Keukenpapier
Kernthermometer
Pan
Smoke generator
Zeef
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor kofta. Giet de bulgur in een bakje en giet hier de 50 ml water bij. Laat dit minimaal 10 minuten weken. Verwarm een pan met een dikke bodem en rooster daar de pijnboompitten in tot deze mooi goudbruin zijn. Laat de pijnboompitten daarna afkoelen.
Hak de verse munt en bladpeterselie fijn. Hak vervolgens de knoflook fijn. Snipper de ui in blokjes. Giet de bulgur af door een zeef en laat het goed uitdruppen. Dep de bulgur eventueel nog droog met een stuk keukenpapier. Klop het ei los in een schaaltje. Hak als laatste de geroosterde pijnboompitten fijn.
Pak een ruime schaal om hier in het half om half gehakt samen met de bulgur, verse munt, bladpeterselie, knoflook, ui, los geklopt ei en gehakte pijnboompitten te mengen. Meng alles tot een grote bal en druk deze bal vervolgens plat. Laat het gehakt afgedekt in de koelkast 30 minuten rusten.
Maak de barbecue gereed op de indirecte methode op een temperatuur van 120 gr. C. Steek eventueel ondertussen ook de smoke generator met kersen pellets aan zodat deze gaan smeulen.
Haal na 30 minuten het gehakt uit de koelkast en draai mooie kofta balletjes van circa 3 cm. Grill de kofta 60 minuten op de barbecue, leg de smoke generator in de barbecue, of gebruik kersen hout om te roken.
Verwarm in de tussentijd de barbecuesaus in een pannetje. Bestrijk de kofta met de warme barbecuesaus en laat ze 30 tot 45 minuten op de barbecue liggen tot de saus mooi gekarameliseerd is. Mocht er saus over zijn bestrijk de balletjes na 15 minuten nog eens.
Serveer de warme kofta met een pittige yoghurt, samen met een vers pitabroodje en garneer het af met fijn gehakte munt.
Kijk hier voor meer heerlijke Griekse recepten en varkensvlees recepten of rundvlees recepten van de barbecue. Kijk hier voor snack recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.