Babi ketjap van buikspek van Mele Best. Deze Babi ketjap wordt gemaakt van geroosterd buikspek met zwoerd welke indirect bereid wordt op de barbecue.
Ingrediënten Babi ketjap van buikspek
1000 gram Buikspek met zwoerd
Babi ketjapmarinade
Babi ketjapsaus
Babi ketjapmarinade
50 ml Sojasaus
50 ml Whiskey
25 ml Ketjap Manis
5 gram Vijfkruidenpoeder
3 gram Paprikapoeder
Babi ketjapsaus
120 ml Ketjap Manis dik
30 ml Gembersiroop
30 gram Palmsuiker
30 ml Rijstazijn
10 gram Sambal Manis
4 tenen Knoflook
1 Ui
1 eetlepel Wokolie
Benodigdheden
Aluminiumfolie
Garde
Kernthermometer
Kom
Pan
Pan met water
Pollepel / soeplepel
Vleeshaken
Vijzel
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de babi ketjap van buikspek. Zet ook vast een pan met water op het vuur en breng het water aan de kook. Snijd de zwoerd van de buikspek in zodat er een ruitpatroon ontstaat. Snijd tot aan het vlees, maar niet er door heen. Steek daarna 2 vleeshaken door het buikspek om hem op te hangen.
Maak een marinade van de vijfkruidenpoeder, paprikapoeder, sojasaus, whisky en ketjap Manis. Meng hier voor de ingrediënten in een kom tot een gladde marinade. Zet deze marinade apart.
Hang het buikspek op een veilige plaats zodat er een bak onder kan om het water op te vangen. Giet als het water kookt, het water met een pollepel over de ingesneden ruit van de zwoerd van het buikspek. Herhaal dit een aantal keer. Laat dit 30 minuten zo hangen en uitdruppen. Giet de bak water leeg.
Na 30 minuten wrijf het buikspek in met de marinade en hang deze weer boven de bak. Laat de marinade nu drogen herhaal het marineren tot de marinade op is. Leg het buikspek in de koelkast om een nacht te drogen.
Haal de volgende dag het buikspek uit de koelkast en laat het op temperatuur komen. Maak de barbecue gereed voor indirect barbecueën met een temperatuur van 180 gr. C.
Zet de ingrediënten klaar voor de ketjap saus. Snijd vervolgens de ui en de knoflook fijn. Kneus de ui en de knoflook in een vijzel nog wat extra. Verhit een eetlepel wok olie in een pan en fruit hier de ui en de knoflook aan. Laat het niet bruin worden. Voeg vervolgens de palm suiker en laat deze smelten. Daarna kan de sambal Manis, gembersiroop, ketjap Manis en rijstazijn toegevoegd worden. Breng de saus al roerend aan de kook. Laat de ketjap saus op een laag vuur 5 minuten door koken. Houd de saus apart.
Leg het buikspek op de barbecue aan de indirecte zone met de zwoerdkant naar boven. Laat het buikspek rustig garen tot een kerntemperatuur van 72 gr. C. Zet daarna de zwoerdkant nog even aan boven de directe zone om een knapperig korstje te krijgen.
Laat de babi ketjap van buikspek 5 minuten rusten onder aluminiumfolie. Verwarm de ketjap saus ondertussen. Snijd het buikspek in mooie dunne reepjes en giet er de warme ketjap saus serveer de babi ketjap van buikspek op een mooie schaal.
Zie hier voor babi ketjap 2.0 van procureur uit de Dutch oven, of deze babi ketjap.
Kijk hier voor meer varkensvlees recepten of buikspek recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.