Whiskey cola spareribs van Mele Best. Langzaam gegaarde whiskey cola spareribs bereid op de barbecue. Met een heerlijke whiskey cola smaak.
Ingrediënten Whiskey cola spareribs
2 Spareribs
10 ml Appelazijn
10 ml Coca cola
10 ml Jack Daniel’s whiskey
Rub
Glaze / Mopsaus
Rub
15 gram Bruine basterd suiker
5 gram Knoflookpoeder
4 gram Mosterdpoeder
4 gram Zeezout
3 gram Gerookte paprikapoeder
2 gram Zwarte peper
Glaze / Mopsaus (Whiskey Cola saus)
150 ml Coca cola
150 ml Jack Daniel’s Smooth Original barbecuesaus
30 ml Jack Daniel’s whiskey
25 gram Rietsuiker
10 ml Appelazijn
10 ml Worcestershiresaus
6 gram Knoflookpuree
5 ml Rode pepersaus
Benodigdheden
Aluminiumfolie
Bakkwast
Huishoudfolie
Keukenpapier
Pan
Rook -hout -pellets Mountain Mapple
Vijzel
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de whiskey spareribs. Dep de spareribs met keukenpapier droog en draai de spareribs om zodat het vlies aan de achterzijde verwijderd kan worden. Dit gaat het beste door een mes tussen het vlies en het botje het vlies los te maken. Als je dit voor elkaar hebt, trek het vlies dan van de sparerib. Mocht je vette vingers hebben, pak dan een stuk keukenpapier om het vlies mee vast te houden.
Meng de appelazijn samen met cola en whiskey in een bakje. Smeer de spareribs rondom in met het mengsel van appelazijn, cola en whiskey. Laat dit 15 minuten in de spareribs trekken.
Maak een rub door het bruine basterd suiker, knoflookpoeder, mosterdpoeder, zeezout, gerookte paprikapoeder en zwarte peper met elkaar te mengen in een vijzel. Eventueel kun je hiervoor ook een elektrische koffie molen gebruiken.
Strooi daarna rijkelijk de rub over de spareribs. Pak de spareribs in met huishoudfolie en laat ze nu 60 minuten rusten en op kamertemperatuur komen.
Maak in de tussentijd de glaze / mopsaus. Smelt de rietsuiker samen met de knoflookpuree in een pannetje. Als de rietsuiker bijna opgelost is giet de appelazijn erbij en roer het even door. Giet vervolgens de worcestershiresaus en rode pepersaus bij de glaze breng dit al roerend aan de kook. Blus de glaze af met de Jack Daniel’s Smooth original barbecuesaus en cola. Breng het geheel aan de kook, en laat het al roerend 5 minuten op laag vuur doorkoken. Laat de glaze wat afkoelen en giet als laatste de whiskey bij de glaze. Roer het de glaze nogmaals door. Houdt eventueel de glaze warm op een laag vuurtje.
Maak de barbecue gereed op 105 – 110 gr. C met de indirecte methode. Gaar de whiskey cola spareribs circa 3 uur. Rook de spareribs met mountain mapple pellets of een andere rookhout soort. Mop na het eerste uur de spareribs in met glaze / mopsaus herhaal dit daarna om de 30 minuten tot de whiskey cola spareribs in de aluminiumfolie gaan.
Haal na 3 uur de whiskey cola spareribs uit de barbecue en pak deze in met aluminiumfolie giet er een beetje van de glaze bij. Leg de ingepakte spareribs terug op de barbecue voor circa 2 uur .
Haal na circa 2 uur de whiskey cola spareribs uit de aluminiumfolie. Leg de spareribs terug op de barbecue. Meng het vocht dat in het aluminiumfolie zit met een beetje van de glaze. Smeer de spareribs in met deze glaze. Laat de spareribs vervolgens circa 60 minuten in de in de barbecue liggen zodat de glaze kan karamelliseren.
Als de spareribs klaar zijn geef deze dan een likje met warme glaze.
Serveer de whiskey cola spareribs met een heerlijke koolsalade en vers gebakken bierbrood. Garneer de spareribs eventueel af met verse peterselie.
Zie hier voor meer spareribs recepten of varkensvlees recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.