Bierbrood van Mele Best. In dit heerlijke bierbrood gebakken op de barbecue zitten verschillende kruiden, donker bier en 2 soorten kaas.
Ingrediënten Bierbrood
700 gram Bloem
300 ml Leffe bruin
100 gram Cheddar
40 gram Geraspte oude kaas
40 gram Roomboter
25 gram Verse gist
20 gram Suiker
3 gram Knoflookgranulaat
2 gram Zout
1 gram Chipotle chillipoeder
1 gram Verse Rozemarijn
1 gram Uienpoeder
Benodigdheden
Deegroller
Huishoudfolie
Keukenmachine
Olijfolie
Pizzasteen
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor het bierbrood. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Meng verse gist met de suiker en giet daarbij de Leffe bruin. Roer dit even goed door.
Hak de verse rozemarijn fijn. Zeef de bloem en vang dit op in de kom van de keukenmachine. Als de bloem gezeefd is voeg daarbij de chipotle chillipoeder, fijn gehakte rozemarijn, knoflookgranulaat, uienpoeder en de roomboter.
Zet de kom onder de keukenmachine met de brooddeeghaak. Meng alles goed door elkaar. Giet het mengsel met verse gist, suiker en Leffe bier bij het bloemmengsel. Laat dit goed door kneden tot er een bal ontstaat. Voeg het zout toe en laat dit mee kneden. Laat dit 10 minuten kneden.
Haal de deegbal uit de kom en vet deze in met olijfolie. Leg de deegbal terug in de kom en dek deze af met huishoudfolie. Laat het bierbrood deeg nu 75 minuten op een tochtvrije warme plek rijzen. Het deeg zal nu in volume toenemen.
Snijd de cheddar in kleine blokjes en bewaar deze. Bestuif na 75 minuten het werkblad met bloem en leg hierop het deeg. Rol het deeg met een deegroller uit in een plak welke zeker op je pizzasteen past.
Bestrooi de plak deeg nu met de oude geraspte kaas en verdeel daarover de blokjes cheddar. Rol het deeg naar binnen op zodat de geraspte kaas en cheddar in het brood komen te zitten. Vouw de zijkanten van het brood naar binnen en vorm er een mooi brood van.
Bestrijk een stuk huishoudfolie met olijfolie en leg dit op het brooddeeg. Laat het brood nu 45 minuten op een tochtvrije warme plek rijzen. Weer zal het brood in volume toenemen.
Maak de barbecue gereed met een indirecte zone op 190 gr. C. Laat de pizzasteen gelijk mee warm worden op de barbecue. Verwijder het huishoudfolie van het brood en leg deze op de warme pizzasteen. Smeer het brood in met een beetje water zodat het deeg soepel blijft en er een mooie korst ontstaat tijdens het bakken. Bak het bierbrood in 90 minuten goudbruin. Door na het bakken even op het brood te kloppen aan de onderkant en dit klinkt hol is het brood klaar.
Het kan voorkomen dat er tijdens het bakken wat kaas en/of cheddar uit het brood loopt. Indien dit op de pizzasteen komt kun je dit als de pizzasteen redelijk is afgekoeld afsteken.
Laat het bierbrood nadat het van de barbecue komt op een rooster circa 20 tot 30 minuten afkoelen voor het gesneden wordt.
Kijk hier voor meer brood recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.