Sparerib van Mele Best. Deze spareribs worden eerst heerlijk gemarineerd en in de rub gezet. Waarna ze op de smoker rustig gegaard worden. Dit is echt zo’n recept dat altijd kan. Varkensvlees en ketjap is een perfecte combinatie. Ketjap geeft het vlees een intensere smaak.
Ingrediënten Sparerib
Spareribs
Sparerib-marinade
Barbecue sparerib-rub
Mopsaus
Glaze
Sparerib-marinade
1 pijpje kaneel
2 eetlepels zwarte peperkorrels
1 steranijs
1 rasp van een sinaasappel
900 ml ketjap manis
Barbecue sparerib-rub
6 eetlepels bruine basterdsuiker
6 theelepels knoflookpoeder
6 theelepels mosterdpoeder
6 eetlepels paprikapoeder
3 eetlepels zeezout
3 eetlepels zwarte peperkorrels
Mopsaus
20 gram roomboter
250 ml spareribmarinade
20 ml whisky
Glaze
6 eetlepels barbecuesaus
2 eetlepels mopsaus
Benodigdheden
Afsluitbare pot
Aluminiumfolie
Bak
Bakkwast
Garde
Keukenpapier
Pannetje
Rasp
Vijzel
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de spareribs. Dep de ribs met keukenpapier droog en draai deze om zodat het vlies aan de achterzijde verwijderd kan worden. Dit gaat het beste door een mes tussen het vlies en het botje het vlies los te maken. Als je dit voor elkaar hebt, trek het vlies dan van de spareribs. Bij vette vingers, pak dan een stuk keukenpapier om het vlies mee vast te houden.
Rasp de sinaasappel boven een vijzel. Probeer zo min mogelijk van het wit mee te raspen, dit geeft namelijk een onaangename bittere smaak. Voeg hierbij de gebroken kaneel pijpjes, peperkorrels en steranijs. Vijzel dit alles fijn. Schenk de ketjap Manis in een ruime bak en strooi hierbij het mengsel van kaneel, peperkorrels, steranijs en sinaasappelrasp. Roer dit alles een keer door en leg hierin de ribs en laat de deze minimaal 3 uur marineren.
Meng ondertussen alle ingrediënten voor de rub met elkaar en bewaar deze in een afsluitbare pot.
Haal de ribs uit de marinade en dep ze droog met een stuk keukenpapier. Bestrooi ze hierna rondom rijkelijk met de rub. Laat dit minimaal 1 uur intrekken.
Breng alle ingrediënten voor de mopsaus in een pannetje aan de kook.
Maak de smoker gereed op 110 gr. C .en gaar de ribs 2-2 ½ uur.
Mop na 1 uur ieder half uur met de warme mopsaus de spareribs tot ze in de aluminiumfolie gaan.
Pak de ribs vervolgens per stuk in met aluminiumfolie en giet hier een scheutje van de mopsaus bij.
Verwarm de barbecuesaus met de mopsaus voor de glaze. Gaar de spareribs vervolgens 1 tot 1 ½ uur.
Pak de spareribs uit de aluminiumfolie en besmeer ze met een warme glaze laat ze vervolgens half uur tot een 1 uur garen. De glaze karamelliseert en wordt nu mooi bruin.
Zie hier voor meer spareribs recepten of varkensvlees recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.