Sate lemak van Mele Best. Deze variant wordt gemaakt van buikspek zonder zwoerd. Het buikspek wordt vooraf heerlijk gemarineerd en daarna bereid op de barbecue.
Ingrediënten Sate lemak
1000 gram Buikspek zonder zwoerd
Marinade
Marinade
30 gram Palmsuiker (ghoela djawa)
6 eetlepels Ketjap Manis
4 tenen Knoflook
4 theelepels Sambal Oelek
2 theelepels Ketoembar
2 Uien
1 theelepel 5 kruidenpoeder
1 theelepel Laos
Benodigdheden
Kernthermometer
Pan
Satepennen
Zip zak
Bereiding
Zet alle ingrediënten voor de sate lemak klaar. Snijd vervolgens het buikspek in gelijkmatige blokjes van 2 cm. Pel en snipper de ui en knoflook fijn. Mix daarna het 5 kruidenpoeder, ketjap manis, ketoembar, laos, palmsuiker en sambal oelek met elkaar in een pan. Verwarm dit eventueel om de blokjes palmsuiker te laten smelten. Laat nadat de palmsuiker is gesmolten de marinade afkoelen.
Nadat de marinade afgekoeld is mogen de fijn gesnipperde ui en knoflook erbij. Roer alles door tot een mooie marinade ontstaat. Schep de buikspekblokjes door de marinade en roer alles goed door elkaar. Bewaar de marinade met de buikspekblokjes in een zip-zak en laat deze 24 uur marineren in de koelkast.
Haal de volgende dag de buikspekblokjes uit de marinade. Rijg de spekblokjes een voor een aan satepennen* Bewaar de overgebleven marinade. Maak de barbecue gereed met een directe en indirecte zone op een temperatuur van 175 gr. C.
Laat de sate vervolgens indirect garen tot een kerntemperatuur van 60 gr. C. Smeer hierna nog wat overgebleven marinade op de sate en grill de sate om en om af boven de directe zone tot zo mooi bruin zijn en een kerntemperatuur hebben 70 gr C.
Serveer de sate lemak met zelf gemaakte satesaus. Eventueel met wat gebakken uitjes en een beetje atjar.
Zie hier voor meer sate recepten of varkensvlees recepten of buikspek recepten van de barbecue. Of kijk eens bij de snack recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.
* Indien je gebruik maakt van houten satestokjes laat deze dan minimaal 30 minuten weken in water.