Sateh babi oftewel varkens sate van Mele Best. Gemaakt van procureur vooraf heerlijk gemarineerd en aan satestokjes geregen waarna gegaard en gegrild op de barbecue.
Ingrediënten Sateh babi
500 gram Procureur
Sateh babi marinade
Sateh babi marinade
30 ml Ketjap Manis
7 gram Tamarinde
2 gram Palmsuiker
2 gram Gemberpoeder
2 gram Komijnzaad gemalen
2 gram Korianderzaad gemalen
2 tenen Knoflook
2 Sjalotjes
1 gram Laos poeder
1 Rode peper
Benodigdheden
Kernthermometer
Knoflookpers
Satestokjes
Vacuümmachine
Vacuümzakken / Zip-zak
Vijzel
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de sateh babi. Maak de marinade voor de sateh. Snijd hiervoor de sjalotjes fijn. Schep deze in een vijzel en druk de knoflook tenen door een knoflookpers bij de fijn gesneden sjalotjes. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de rode peper en snijd deze zo fijn mogelijk. Voeg dit samen met de tamarinde, palmsuiker, gemberpoeder, gemalen komijnzaad, gemalen korianderzaad en laos poeder bij de knoflook en sjalotjes in de vijzel.
Maal en meng dit alles goed in de vijzel tot een soort van pasta. Giet hierover de ketjap Manis en meng de marinade goed door.
Maak de procureur schoon door overtollig vet en eventuele vliesjes weg te snijden. Snijd de procureur in lapjes van circa 1 cm dik. Snijd daarna van de lapjes procureur, blokjes van circa 1 bij 1 cm.
Voeg de procureur blokjes bij de sateh marinade. Haal de blokjes goed door de marinade heen zodat alle blokjes onder de marinade zitten. Schep de gemarineerde sateh babi blokjes in een vacuümzak. Vacumeer de sateh met een vacumeermachine. In plaats van vacumeren kan de sateh ook in zip-zak gemarineerd worden. Laat de procureur blokjes minimaal 4 uur marineren in de koelkast. Mocht er tijd voor zijn laat ze gerust 24 uur marineren.
Rijg na het marineren de procureur blokjes aan de satestokjes. Voor het gebruik van houten satestokjes laat deze dan minimaal 30 minuten weken in water zodat ze niet te snel verbranden op de barbecue. Laat de sateh babi op kamertemperatuur komen.
Maak de barbecue gereed met een directe zone en indirecte zone met een temperatuur van 180 gr. C.
Gaar de sateh babi indirect op de barbecue. Grill ze daarna kort af boven de directe zone. Blijf bij de barbecue aanwezig zodat de sateh niet verbrand. Houd voor de sateh babi een kerntemperatuur aan van 70 tot 72 gr. C.
Serveer de sateh eventueel met deze heerlijke satesaus.
Zie hier voor meer sate recepten of varkensvlees recepten en procureur recepten van de barbecue. Of kijk eens bij de snack recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.