Porchetta van Mele Best. Gemaakt van buikspek met heerlijke verse kruiden. Porchetta is bekend als een Italiaanse gerecht dat veel gegeten tijdens feesten. Het is geroosterd varkensvlees dat in plakken gesneden en geserveerd wordt. Porchetta van buikspek welke in 3 uur rustig gegaard wordt aan de rotisserie in de barbecue.
Ingrediënten Porchetta
1800 gram Buikspek
9 gram Zeezout
7 blaadjes Verse Salie
4 gram Zwarte peper
3 gram Venkelzaad
2 tenen Knoflook
2 eetlepels Olijfolie
2 gram Verse rozemarijn
1 gram Verse tijm
Benodigdheden
Bakje
Kernthermometer
Rotisserie
Slagerstouw
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de porchetta. Leg het buikspek met de zwoerd zijde omlaag. Snijd eventueel het buikspek over de lengte open (vlinderen) zodat er een grote plak buikspek ontstaat. Hierdoor kun je nog meer smaak in de porchetta krijgen.
Wrijf het buikspek in met zeezout en vers gemalen zwarte peper. Laat dit minimaal 15 minuten intrekken. Snijd ondertussen de rozemarijn en knoflook fijn. Bestrooi na 15 minuten het buikspek met knoflook, rozemarijn, tijm en venkelzaad. Verdeel de kruiden gelijkmatig over het buikspek. Leg de blaadjes salie op de kruiden.
Rol het buikspek op en bind het strak op met slagerstouw. Als het knopen lastig gaat gebruik dan een stuk of zes stukjes slagerstouw en bind eerst het midden vast, dan de uiteinden en als laatste de delen daartussen. Snijd een paar keer licht in het buikspek en wrijf het helemaal in met olijfolie. Bestrooi met nog wat grof zeezout. Druk er eventueel nog extra venkelzaad tegenaan.
Maak de barbecue gereed met een directe zone met een temperatuur van 150 gr. C. Rijg het buikspek aan het spies van de rotisserie en gaar deze gelijkmatig in circa 3 uur tot een kerntemperatuur van 72 gr. C.
Voor een krokante korst kan de temperatuur van de barbecue na 3 uur verhoogd worden. Gaar de porchetta nog 15 – 20 minuten op 220 gr. C.
Laat de porchetta 10-15 minuten rusten voor het aansnijden.
Serveer de porchetta met gebakken aardappelen. Of ook lekker in dunne plakken op een broodje.
Zie hier voor meer rotisserie recepten of varkensvlees recepten of buikspek recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.