Oosters stoofvlees van de barbecue. Stoofvlees van rundvlees uit de Dutch oven. Het wordt op een lage temperatuur op de barbecue gegaard. Hierdoor wordt het vlees extra mals. Door het sudderen valt het Oosters stoofvlees met een heerlijke ketjapsaus zo uit elkaar.
Ingrediënten Oosters stoofvlees
700 gram Riblappen
250 ml Ketjap Manis
100 ml Ketjap Asin
100 ml Dikke ketjap Manis
125 gram Bamboescheuten
120 gram Taugé
60 gram Verse gember
15 ml Rijstazijn
10 gram Sambal Manis
10 gram Sambal Oelek
3 Uien
2 stengels Sereh
1 Rode peper
1 bol Verse knoflook
Rub
Rub
3 gram Knoflookpoeder
2 gram Gemalen komijnzaad
1,5 gram Gemalen koriander
Benodigdheden
Dutch oven 6,5 liter
Wokolie
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor het Oosters stoofvlees. Maak de barbecue gereed op de indirecte methode op een temperatuur van 180 gr. C. Zet de Dutch oven alvast in de barbecue zodat deze kan opwarmen.
Maak een rub van de knoflookpoeder, komijnpoeder en korianderpoeder. Meng deze kruiden met elkaar in een vijzel. Eventueel kun je hiervoor ook een elektrische koffie molen gebruiken.
Snijd de riblappen in gelijkmatige blokjes van circa 2 bij 2 cm. Meng de riblapblokjes met de rub en verdeel de rub goed. Laat dit minimaal 30 minuten intrekken.
Schil de verse gember en snijd deze in dunne plakjes. Pel de verse knoflookbol en snijd de teentjes in dunne plakjes. Snijd daarna de uien in vieren en daarna in ringen. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de rode peper en snijd deze in reepjes.
Zet na een half uur de Dutch oven boven de directe zone en giet wat wokolie in de Dutch oven. Als de olie heet is bak hierin de riblapblokjes goudbruin.
Voeg als de riblapblokjes goudbruin zijn de uien toe en bak deze mee tot ze beginnen te verkleuren. Bak daarna de knoflook en rode peper even mee. Voeg hierna de verse gember toe en roer deze door het Oosters stoofvlees.
Blus het af met de ketjap Manis, ketjap Asin en dikke ketjap Manis. Roer het geheel goed door. Voeg de sambal Manis en sambal Oelek toe. Roer dit nogmaals goed door het Oosters stoofvlees. Kneus de Sereh stengels zodat de smaken goed los kunnen komen en leg deze in de Dutch oven.
Verlaag de temperatuur van de barbecue naar 120 gr. C. Zet de Dutch oven boven de indirecte zone en laat het Oosters stoofvlees minimaal 30 minuten sudderen. Leg na 30 minuten de deksel op de Dutch oven en laat het nog eens 30 minuten sudderen. Roer het regelmatig een keer door.
Giet na deze laatste 30 minuten de rijstazijn bij het Oosters stoofvlees, laat dit nog eens 60 minuten sudderen, met de deksel op de Dutch oven. Voeg na deze 60 minuten de bamboe scheuten en taugé toe en laat dit in circa 10 minuten warm worden. Laat de deksel van de Dutch oven.
Serveer het Oosters stoofvlees met nasi en atjar.
Zie ook eens babi ketjap 2.0 uit de Dutch oven.
Zie hier voor meer Dutch oven recepten, stoofvlees recepten of rundvlees recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.