Kippendijencake van de barbecue. Een rijkelijk gevulde kippendijencake met een heerlijke zelf gemaakte kippenrub met kippendijen en verse groente wordt gemaakt in een cakeblik (30 cm) en wordt in circa 4 uur gegaard op de barbecue.
Ingrediënten Kippendijencake
1000 gram Kippendijen
450 gram Ontbijtspek
150 gram Barbecuesaus
Kippendijenvulling
Kippenrub
Kippendijenvulling
125 gram Spekblokjes
100 gram Champignons
40 gram Kippenrub
3 tenen Knoflook
2 Rode paprika’s
2 Uien
Kippenrub
50 gram Bruine basterd suiker
30 gram Zeezout
15 gram Paprikapoeder
15 gram Zwarte peper
10 gram Gerookte paprikapoeder
10 gram Knoflookpoeder
10 gram Uienpoeder
2 gram Cayennepeper
Benodigdheden
Bakkwast
Cakeblik 30 cm
Kernthermometer
Kersen rookpellets / hout
Pannetje
Smoke tube
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de kippendijencake. Maak de barbecue gereed op de indirecte methode op een temperatuur van 120 gr. C. Steek eventueel ondertussen ook de smoke generator met kersen pellets aan zodat deze gaan smeulen.
Maak een kippenrub door de bruine basterd suiker, zeezout, paprikapoeder, zwarte peper, gerookte paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder en cayennepeper met elkaar te mengen in een vijzel. Eventueel kun je hiervoor ook een elektrische koffie molen gebruiken.
Snijd de kippendijen in niet te kleine blokjes. Meng de kippendijenblokjes met 20 gram van de kippenrub. Laat dit 15 minuten intrekken. Snijd ondertussen de uien in halve ringen, de rode paprika in reepjes, hak de knoflook in grove stukjes en snijd de champignons in vieren.
Voeg de spekblokjes toe aan de kippendijen en meng dit door elkaar. Bekleed het cakeblik (30 cm) met de repen ontbijtspek. Leg de ontbijtspek zo in het cakeblik dat ze de bodem bedekken en aan een kant over het cakeblik heen hangen. Smeer over de ontbijtspek op de bodem een beetje barbecuesaus en strooi daar een beetje kippenrub over. Bekleed nu de andere zijde van het cakeblik en als laatste de 2 korte zijkanten. Zorg dat de ontbijtspek op de bodem over elkaar liggen. Smeer de bodem van ontbijtspek in met barbecuesaus en strooi daar overheen wat kippenrub.
Als eerste laag vul je het cakeblik (30cm) met de uien, paprika, knoflook en champignons. Leg daarop een laag kippendijen met spekblokjes, druk dit goed aan zodat alles gevuld is. Leg hierop weer een laag groente en daarop weer een laag kippendijen. Strooi over de laatste laag kippendijen nog flink wat kippenrub. Sluit de vulling af met een laag groente. Vouw het ontbijtspek over de kippendijencake om en om dicht, zodat de cake mooi gesloten is. Strooi als laatste nog wat kippenrub over de cake.
Zet de kippendijencake in de barbecue* boven de indirecte zone en laat deze garen tot een kerntemperatuur van 58 gr. C. Leg de smoke generator met kersen pellets of rookhout bij in de barbecue.
Giet het vocht uit het cakeblik als de cake de kerntemperatuur bereikt heeft van 58 gr. C. Vang dit vocht op in een bakje om hier een glaze van te maken. Haal de cake uit het cakeblik en leg deze terug op de indirecte zone van de barbecue. Gaar de kippendijencake door tot een kerntemperatuur van 78 gr. C.
Breng voor de glaze het vocht uit het cakeblik samen met de barbecuesaus al roerend aan de kook en laat het 5 minuten op laag vuur rustig inkoken. Zodra de saus wat ingekookt is glaceer de cake rondom en laat dit rustig karamelliseren voor een mooie kleur en smakelijke korst.
Als de kippendijen cake de kerntemperatuur van 78 gr. C. bereikt heeft mag deze van de barbecue, laat deze nog 15 minuten rusten voor het serveren.
Zie hier voor meer gevogelte recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.
* Tijd indicatie circa 4 a 5 uur