Javaanse procureur van Mele Best. Heerlijke stukjes gemarineerde procureur met Javaanse ketjapsaus. Gegaard op de barbecue.
Ingrediënten Javaanse procureur
2500 gram Procureur
Javaanse marinade
Javaanse ketjapsaus
Javaanse marinade
100 gram Palmsuiker
100 ml Vissaus
80 ml Sojasaus
40 ml Ketjap Manis
30 ml Zonnebloemolie
10 gram Koriander gemalen
6 tenen Zwarte knoflook
5 gram Zeezout
4 gram Zwarte peper
Javaanse ketjapsaus
300 ml Water
150 ml Ketjap Manis
45 ml Limoensap
45 ml Zonnebloemolie
20 gram Palmsuiker
15 gram Sambal Oelek
15 gram Maïzena
4 tenen Knoflook
1 Ui
Benodigdheden
Appel rookhout
Bakkwast
Garde
Kernthermometer
Pan
Schaaltje
Vacuümmachine of Zip-zak
Vacuümzakken
Vergiet
Vijzel
Water
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de Javaanse procureur. Maak de Javaanse marinade, snijd hiervoor de zwarte knoflook tegen fijn. Voeg vervolgens de volgende ingrediënten samen; palmsuiker, koriander gemalen, zeezout, zwarte peper en zwarte knoflook. Meng dit alles met elkaar in een vijzel. Schenk hierbij de vissaus, sojasaus, ketjap Manis en zonnebloemolie. Meng dit goed met elkaar tot een marinade.
Maak de procureur schoon door overtollig vet en eventuele vliesjes weg te snijden. Snijd de procureur in lapjes van circa 2 cm dik. Snijd daarna van de lapjes procureur, gelijkmatige stukken.
Leg de stukjes procureur in een vacuümzak, schenk hierbij de Javaanse marinade. Trek dit vervolgens vacuüm. Laat het voor 24 uur marineren in de koelkast.
Haal na het marineren de procureur uit de koelkast. Giet de stukjes marinade in een vergiet en laat de marinade uitlekken. Laat het rustig op kamertemperatuur komen.
Maak de barbecue gereed met de indirecte methode op 160 gr. C.
Als de barbecue op temperatuur is verdeel de procureur stukjes over het barbecue rooster. Rook de Javaanse procureur met appelhout tot een kern van 62 gr. C.
Maak in de tussentijd de Javaanse ketjap saus. Snijd hiervoor de knoflook tenen en ui zeer fijn. Vijzel de fijn gesneden knoflook en ui in een vijzel zodat alles zacht is. Voeg de sambal Oelek toe en vijzel dit door het mengsel van knoflook en ui tot er een gladde puree ontstaat.
Verhit in een pannetje de zonnebloemolie, bak hierin al roerend de puree van knoflook, ui en sambal Oelek. Voeg daarna de palmsuiker toe en bak deze even mee. Giet vervolgens het water, ketjap Manis, limoensap bij dit mengsel. Breng dit al roerend aan de kook en laat deze op laag vuur even doorkoken.
Maak de maïzena aan met 2 eetlepels water en roer dit tot er een glad papje ontstaat. Giet dit bij de Javaanse ketjap saus in de pan. Roer het maïzena papje goed door zodat de saus wat dikker wordt. Laat de saus op een laag vuurtje staan om deze warm te houden.
Als de procureur stukjes een kerntemperatuur 62 gr. C. bereikt hebben, smeer ze dan in met behulp van een bakkwast met de Javaanse ketjapsaus. Gaar de Javaanse procureur door tot een kern van 72 gr. C.
Haal de stukjes procureur uit de barbecue en leg deze op een mooie plank of schaal. Schenk hier over nog wat Javaanse ketjapsaus. Garneer het eventueel met wat fijngesneden lente ui.
Serveer de Javaanse procureur samen met een pannetje Javaanse ketjapsaus.
Fan van Javaanse ketjap kijk dan ook eens bij bavette spies met Javaanse ketjapsaus of Javaanse ketjap spareribs.
Zie hier voor meer varkensvlees recepten of procureur recepten van de barbecue. Of kijk eens bij de snack recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.