Gevulde kipfilet met portstroop van Mele Best. Gevulde kipfilet is een gerecht dat niet alleen heerlijk smaakt het ziet er ook nog eens erg feestelijk uit. Deze gevulde kipfilet wordt omwikkeld met ontbijtspek, gegaard op de barbecue afgelakt met portstroop.
Ingrediënten Gevulde kipfilet met portstroop
150 gram Ontbijtspek
50 gram Kippenrub
40 gram Cheddar
40 gram Portstroop
2 Kipfilets
Kippenrub
25 gram Bruine basterd suiker
10 gram Zeezout
8 gram Paprikapoeder
7 gram Zwarte peper
5 gram Gerookte paprikapoeder
5 gram Knoflookpoeder
5 gram Uienpoeder
1 gram Cayennepeper
Benodigdheden
Bakkwast
Kernthermometer
Kersen rookhout
Keukenpapier
Pannetje
Rasp
Vijzel
Vork
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de gevulde kipfilet met porststroop. Maak de barbecue gereed met de indirecte methode op een temperatuur van 140 gr. C.
Maak de kipfilets schoon, verwijder eventueel de witte pees en aanwezige bloedrestjes. Haal de witte pees door een vork te en pak deze vast met keukenpapier. Duw de vork over de kipfilet en trek de witte pees uit de kipfilet.
Maak een kippenrub door de bruine basterd suiker, zeezout, paprikapoeder, zwarte peper, gerookte paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder en cayennepeper met elkaar te mengen in een vijzel. Eventueel kun je hiervoor ook een elektrische koffie molen gebruiken.
Rasp de cheddar met behulp van een rasp.
Snijd de kipfilet open als een soort van enveloppe. Leg hierin de geraspte cheddar kaas. Vouw de kipfilet dicht. Bestrooi de kipfilet ruimschoots met de kippenrub.
Maak een matje van 5 plakjes ontbijtspek per kipfilet. Leg 1 plakje ontbijtspek in de lengte (verticaal) neer. Leg hier op 1 plakje ontbijtspek horizontaal. Vouw het verticale plakje ontbijtspek terug over het horizontale plakje. Leg 1 plakje ontbijtspek onder het horizontale plakje ontbijtspek. Vouw het verticale plakje ontbijtspek weer terug. Leg nu hier op weer 1 plakje ontbijtspek horizontaal. Vouw het verticale plakje ontbijtspek terug over het horizontale plakje. Leg 1 plakje ontbijtspek onder de vorige horizontale plakjes ontbijtspek. Vouw het verticale plakje ontbijtspek weer terug.
Leg de gevulde kipfilet op het ontbijtspek matje en vouw de verticale uiteinde over de kipfilet. Pak vervolgens de kipfilet in met de horizontale plakjes ontbijtspek. Bestrooi het eventueel nog met een beetje kippenrub.
Als de barbecue op temperatuur is leg de gevulde kipfilets in de barbecue boven de indirecte zone en laat deze tot een kern van 65 gr. C. Rook de kipfilets met wat kersen rookhout.
Maak ondertussen in een pannetje de portstroop warm. Als de kipfilet de kerntemperatuur van 65 gr. C. heeft bereikt smeer deze dan met behulp van een bakkwast in met de portstroop.
Gaar de gevulde kipfilet met porstroop door tot een kern temperatuur van 72 gr. C.
Haal de gevulde kipfilet met porstroop uit de barbecue en laat deze nog even rusten voor het serveren. Bestrooi ze met een beetje kippenrub. Serveer het bijvoorbeeld met deze heerlijke aardappelgratin uit de Dutch oven.
Probeer ook eens deze sticky portstroop ribs.
Zie hier voor meer gevogelte recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.
* Tijd indicatie circa 60 minuten op de barbecue